Buschauffeurs dreigen met stakingen na de zomervakantie

ASSEN - Stakingen dreigen in het busvervoer. Als er niets wordt gedaan voor stadsbuschauffeurs volgen na de zomervakantie stakingen in het busvervoer op verschillende plekken in het land.

De waarschuwing wordt afgegeven door de vakbonden en buschauffeurs die vandaag actie voerden bij het provinciehuis in Assen.

Ze protesteerden tegen het opheffen van het stadsvervoer in Assen, Meppel en Hoogeveen. De provincie wil stoppen met het stadsvervoer omdat te weinig passagiers er gebruik maken.

Steun uit andere provincies
Bij het provinciehuis voerden alle vijftien Drentse stadsbuschauffeurs actie. Ze werden daarbij gesteund door collega's uit andere delen van het land. Want het probleem van bezuinigingen op het stadsvervoer speelt ook in andere provincies.

Verkeerde cijfers
Volgens de actievoerders wordt het besluit in Drenthe op basis van verkeerde cijfers genomen. Het OV-bureau meldde in eerste instantie dat in Hoogeveen 400 passagiers gebruik maken van het stadsvervoer in Drenthe. Later werd dit bijgesteld naar 1000, maar volgens de actievoerders gaat het om ruim 1800 passagiers. Dat aantal klopt volgens het OV-bureau, 'maar de tellingen van chauffeurs zijn overal in het land -ook hier- standaard 40 procent te hoog, dus dat percentage halen we er af. dan kom je op 1000 duizend reizigers per week in Hoogeveen.

Staking
De protesterende buschauffeurs willen de stadsdiensten en hun werk behouden. Ze verwachten dat de provincie de komende tijd actie onderneemt. Gebeurt dat niet, dan volgen er na de zomervakantie mogelijk werkonderbrekingen. De provincie wil dat vrijwilligers het vervoer overnemen en zegt zich in te spannen om voor de stadsbuschauffers ander werk te zoeken.
Deel dit artikel: