Probleemjongeren steeds vaker in gezinshuizen

DROUWEN - Het aantal gezinshuizen groeit. Landelijk steeg dat aantal met ruim twintig procent. Drenthe heeft er nu zeven. Het gezinshuis in Drouwen krijgt morgen een keurmerk.
De opvang in gezinshuizen zou voor de betrokken probleemjongeren beter en bovendien veel goedkoper zijn dan in de gewone jeugdzorg.

'Hier is altijd toezicht'
In Drouwen wonen vier pubers die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Ze groeien bij Paul Strijker en Quintine Cleton op in een gezinssituatie en krijgen intensieve begeleiding. "Er is een verschil met een pleeggezin. Daarin hebben kinderen meer vrijheid. Hier is altijd toezicht", vertelt Strijker.

'Het is een fulltime baan'
Gezinshuis Eigen-aardigheden in Drouwen bestaat nu vier jaar. "Het is een fulltime baan. Werk en privé lopen in elkaar over. Maar we doen het vol overtuiging", aldus Cleton, die zelf als pleegkind opgroeide. Strijker werkte jaren in een jeugdgevangenis.

Keurmerk
Strijker en Cleton kregen vanmiddag uit handen van burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn een keurmerk uitgereikt. "Het is een belangrijk stuk erkenning. Helaas is jeugdzorg vaak negatief in het nieuws en dat is heel vervelend, ook voor de kinderen. Dit geeft aan dat wij hier professioneel bezig zijn", aldus Cleton.
Meer over dit onderwerp:
Drouwen
Deel dit artikel: