Vijf vragen over tekenbeten

ASSEN - Ze zijn er in overvloed in onze provincie: teken.
Volgens Tekenradar.nl zijn het er veel meer dan voorgaande jaren. Daarom zetten wij voor u vijf vragen over teken op een rijtje.

Hoe kan ik gebeten worden door een teek?
Een teek is een parasiet die tot de spinachtigen behoort. Het diertje verschuilt zich in bomen, gras en struiken, Een teek kruipt en is daarom niet hoog in de bomen te vinden. Een teek nestelt zich in een warm plekje op het lichaam van een mens of dier. De beet is pijnloos.

Draag in de natuur goed sluitende kleding en draag een pet om te voorkomen dat teken op uw lichaam kruipen. Inspuiten met een insectenwerend middel (zoals DEET) kan ook helpen.

Hoe verwijder ik een teek?
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkst. Pak met een pincet of een speciale tekentang de teek bij z'n kop. Trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Zorg dat de teek niet kapot gaat: dan leegt hij namelijk zijn maaginhoud in uw lichaam en wordt de kans op besmetting groter. Ontsmet de wond vervolgens met jodium of alcohol.Heb ik de ziekte van Lyme?
Een op de vijf teken draagt de de Lyme-bacterie bij zich. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme nihil. Wie wel besmet raakt, ziet vaak een rode kring of vlek rondom de tekenbeet verschijnen. Behandel dit gelijk met antibiotica, dan is de kans op genezing groot. Sommige mensen houden na behandeling langdurig klachten (vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen), waarom is niet bekend.

Hoe groot is een teek eigenlijk?
Het lichaam van een teek is in normale toestand een paar millimeter groot, maar als het zich vol zuigt groeit de parasiet tot meer dan een centimeter. Een volwassen vrouwtje kan tien keer het eigen lichaamsgewicht aan bloed opzuigen. Teken gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen meer dan een jaar zonder voedsel.

Mijn huisdier heeft een teek, wat nu?
Honden, katten, paarden, schapen en koeien kunnen ook gebeten worden door teken. Ook bij dieren is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen, zonder de parasiet kapot te maken. Dieren kunnen ook de ziekte van Lyme krijgen. Let dus goed op of het gedrag van uw huisdier verandert. De dierenarts zal antibiotica voorschrijven als het dier besmet blijkt te zijn.
Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: