Let op in de natuur: het aantal tekenbeten neemt toe

ASSEN - Deze maand worden in Nederland naar verwachting een half miljoen mensen gebeten door een teek. Dat is aanzienlijk meer dan vorige jaren.
Ook in de maanden mei en juni waren meer meldingen van tekenbeten. Dat blijkt uit de Tekenradar.nl, cijfers van het RIVM en Wageningen University. In Drenthe zitten veel teken: in 2013 werden in onze provincie de meeste mensen door teken gebeten.

Muizen
"Een mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van meer muizen in Nederland", zegt Kees van den Wijngaard van het RIVM. Teken zuigen graag bloed bij muizen. De larven en nimfen gebruiken het bloed van de muis om naar een volgend levensstadium te komen, en de vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.

Lees ook: Doorbraak tekenprobleem dichtbij: wormpjes doden teek

Ziekte van Lyme
"Twee procent van de mensen met een tekenbeet krijgt de ziekte van Lyme'', aldus Van den Wijngaard. "Het is de komende tijd belangrijk dat mensen die in de natuur zijn geweest, hun lichaam controleren op teken.''

Lees ook: Wat kan ik doen om de ziekte van Lyme te voorkomen?

Nieuw record
In 2015 zijn tot dusverre 4740 tekenbeten gemeld. Dat is twintig procent meer dan vorig jaar, toen een record werd gebroken. In het voorjaar lag het aantal meldingen juist lager dan in 2014, waarschijnlijk door lagere temperaturen.

'Maai het gras kort'
Volgens Van den Wijngaard loopt dertig procent van de mensen een tekenbeet op in eigen tuin. Veel is er niet tegen te doen: "Het gras kort maaien, dat is een van de weinige dingen die je er tegen kunt doen." Vanaf het najaar neemt het aantal tekenbeten weer af.
Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: