Emmer vrienden brouwen eigen biertje: We kunnen de vraag al niet meer aan

EMMEN - Het begon allemaal als hobby in een schuur in Zweeloo. Maar momenteel zijn vier vrienden uit Emmen bezig met een bestelling uit Berlijn. 1.500 liter Veteraan-bier wordt daar binnenkort geschonken op een festival.
'Uit de hand gelopen'
"Een aantal jaren geleden verveelden wij ons na een dag hard werken in de Emmer horeca", vertelt bierbrouwer Peter Boeters. "Toen zijn we naar een brouwmarkt in Amsterdam gereden en haalden wij een pannetje van 30 liter op. Het eerste brouwsel was direct lekker, we waren zelfs verbaasd dat het zo goed gelukt was. Mensen om ons heen vonden het lekker en waren blij verrast." Boeters en zijn vrienden brouwden rustig verder en toen is het naar eigen zeggen de hobby uit de hand gelopen.

Wat brouwen de heren?
De vier vrienden brouwen een blond biertje, een dubbel en een tripel, onder de naam Veteraan. "Een van onze vrienden is veteraan, hij heeft in het leger gezeten. Ik ben zelf een veteraan in de horeca, aangezien ik daar al een ruime tijd in werk", licht Boeters de naam toe.

Grotere ketels, grotere ruimte
De vraag naar het Emmer bier is groot. Zo wil een bierfestival in Berlijn 1.500 liter Veteraan hebben. Maar ook de Drentse en Groningse horeca zijn enthousiast over het bier uit Emmen. "De vraag is enorm, we kunnen het eigenlijk nu al niet aan", vertelt Boeters. "We brouwen nu zo'n 110 liter op een dag."

Reïntergratieproject
In de zoektocht naar een grotere ruimte stuit Boeters op Rein van der Veen, hij heeft een reïntegratiebedrijf op het industrieterrein in Emmen. De brouwers mogen een leegstaand pand naast zijn bureau gebruiken. "Maar wel op één voorwaarde: dat we samen met Rein van der Veen mensen gaan begeleiden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen hier dan ritme opdoen, zodat ze wennen aan het werkende leven", vertelt Boeters.

"Het is voor deze mensen heel belangrijk om bij een plek als deze terecht te kunnen", vult Van der Veen aan. "Ze kunnen hier weer trots op zichzelf worden. Ze maken een stoer product en uiteindelijk kunnen ze zeggen dat het bier dat ze bestellen op het terras door hen gemaakt is, daar kunnen ze trots op zijn."

Wanneer kan ik het eerste biertje bestellen?
De brouwers zijn op dit moment druk bezig met de productie. In augustus moeten de eerste flesjes bier rondgaan op de terrassen van Emmen.
Meer over dit onderwerp:
Emmen
Deel dit artikel: