Aegean Airlines betaalde vluchten gedupeerden Hellas Travel

Aegean Airlines (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
Aegean Airlines (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
Provincie - ATHENE/EELDE - De Griekse luchtvaartmaatschappij Aegean Airlines heeft de vluchten tussen Groningen Airport Eelde en het Griekse eiland Corfu de afgelopen drie weken uit eigen zak betaald. "Voor de reiziger en om ervoor te zorgen dat de Noord-Nederlandse vakantiegangers in ieder geval thuis konden komen." Vandaag was de laatste vlucht.
Dat zegt een woordvoerder van Aegean Airlines tegen RTV Drenthe. Het Griekse bedrijf is boos over de gang van zaken. De klanten van Hellas Travel hebben geluk gehad. Als Aegean Airlines niet zelf de kosten had betaald, dan hadden de reizigers op zoek moeten gaan naar een andere luchtvaartmaatschappij.
Wij hebben ons flexibel opgesteld
Hellas Travel heeft een contract via een tussenpersoon op het eiland Cyprus. In het contract staat onder andere dat Hellas Travel tenminste zeven dagen van tevoren de kosten van de charter, de belastingen en kerosine betaalt. Maar die betalingen stopten ineens. Hellas Travel wilde vluchten schrappen en lagere vliegprijzen.
Aegean: "We hebben alles gedaan om Hellas Travel tegemoet te komen. We hebben vluchten gecanceld en we hebben de prijzen op aandringen van Hellas Travel verlaagd. We hebben er zelfs mee ingestemd om ook via Maastricht Aachen Airport te vliegen. Daar komen nu dus ook de kosten van de laatste drie vluchten bij. We hebben ons heel flexibel opgesteld."
Aegean Airlines heeft in het begin drie keer een vlucht uitgevoerd. Daarna begon het gedoe en werden vluchten afgezegd, terwijl in het contract werd uitgegaan van 21 vluchten heen en weer. Hoeveel het allemaal precies heeft gekost wil de luchtvaarmaatschappij niet zeggen. "Veel! Niet uitgevoerde vluchten, verlaagde prijzen, eigen vluchten en ga zo maar door."
Krijgen gedupeerden geld wel terug?
Advocatenkantoor Wyck Advocaten van Hellas Travel zegt te proberen een bedrag van 56.000 euro terug te willen halen bij Aegean Airlines of bij de tussenpersoon. Dat geld is nodig om de inmiddels geboekte tickets van zo'n 350 gedupeerden terug te betalen. Maar dan moet er wel via een rechtbank in Cyprus worden geprocedeerd. Het advocatenkantoor gaat ervan uit dat het een langdurig proces wordt. Mogelijk moeten gedupeerden zelf een poging wagen om het geld terug te krijgen.
Aegean Airlines wil er niets op zeggen, maar uit de antwoorden blijkt dat de kans er niet groter op wordt dat het geld ooit terugkomt. Het is geld dat de Griekse maatschappij nooit heeft gekregen, maar wel ergens moet zijn. Misschien wel bij de tussenpersoon. Gedupeerden hebben inmiddels zelf advocaten de opdracht gegeven om te kijken wat mogelijk is.
Aegean in gesprek met luchthaven Eelde
Aegean Airlines zegt dat Groningen Airport Eelde de dupe is geworden van deze kwestie. "Hen valt niets te verwijten. Zij hebben altijd goed meegewerkt. Het is heel jammer dat het misgaat. We kijken of we volgend jaar met een andere partij nog wat kunnen betekenen voor de reizigers en de luchthaven. Daarover willen we graag in gesprek."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl