Burgemeester Van der Laan: Grote aandacht voor ramp MH17 voelt onrechtvaardig

RODEN - "Ik vind de aandacht voor de MH17-ramp heel erg groot. Ik wil niemand tekort doen, maar het voelt ook een beetje als onrechtvaardig tegenover al die andere gebeurtenissen die heel erg verdrietig zijn gedurende zo'n jaar." Dat zegt burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Noordenveld.
Vandaag is het precies een jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne werd neergeschoten. Van der Laan praat in een interview met RTV Drenthe onder andere over de dag van de crash, het overlijden van de familie Van der Linde-Palm uit Roden en de gevolgen voor het dorp.
Landelijke herdenkingen
Van der Laan spreekt ook over de herdenkingsdienst in Roden en wordt vervolgens gevraagd hoe hij aankijkt tegen de landelijke herdenkingen. De burgemeester begint twijfelend aan zijn antwoord, maar zegt dan dat hij de aandacht voor de ramp heel groot vindt.
Honderden verkeersdoden
"Als ik kijk dat er zevenhonderd, achthonderd verkeersdoden zijn ieder jaar, dan krijgt dit wel heel veel aandacht", aldus de burgemeester. "Maar het zal nodig zijn, ik ben er ook niet tegen. Ik heb ook gezegd: iedereen moet dat maar zelf doen. Maar de aandacht voor de MH17-ramp is toch heel erg groot."
Verdriet opbergen
De burgervader benadrukt dat niet iedereen het met hem eens hoeft te zijn. Hij geeft aan dat hij niet tegen de herdenkingen is. "In tegendeel, maar ik vind eigenlijk dat je dat verdriet ook een keer op moet bergen en zeggen: nou is het klaar. Maar nogmaals, dat geldt voor mij, ik zit zo in elkaar. Als ik verdriet heb, dan wil ik graag in een hoekje kruipen en even helemaal niks."
Geen duidelijkheid
Van der Laan vindt dat zijn gemeente hevig getroffen is. Dat er nog geen daders veroordeeld zijn, zal de nabestaanden volgens de burgemeester blijven treffen. "Het is steeds weer in het nieuws. Ze hebben geen gelegenheid om het een klein beetje af te sluiten. Voor de nabestaanden zou het goed zijn dat er duidelijkheid komt."
Van der Laan heeft er geen vertrouwen in dat er duidelijkheid komt. "Ik heb er niet veel kijk op, maar er spelen zulke grote internationale belangen. Het lijkt een moeilijke kwestie te worden. De pogingen die de regering doet, samen met andere regeringen, zijn zeer lovenswaardig."

Het fragment uit het interview met burgemeester Hans van der Laan is hierboven te bekijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl