'Rotte kies' van Frederiksoord wordt eindelijk aangepakt

FREDERIKSOORD - "Eindelijk!" Inwoners van Frederiksoord reageren opgelucht dat er een bestemming is gevonden voor het Inforium in het dorp. Het pand staat al meer dan tien jaar leeg en heeft meer tegenspoed, dan voorspoed gekend. Het pand komt in handen van de Maatschappij van Weldadigheid.
De Maatschappij wil er een bezoekerscentrum van maken waar alles te vinden is over de armenkoloniën die ooit in 1818 op die plaats werden gesticht door generaal Johannes van den Bosch. De armenkoloniën staan op de nominatie om, samen met Veenhuizen, Willemsoord, Ommerschans, Wortel en Merksplas, werelderfgoed te worden. Het Inforium midden in Frederiksoord moet het startpunt worden voor een bezoek aan het gebied.

Een grote puinhoop
Jarenlang keken de buren tegen een leeg pand aan waar weinig onderhoud aan werd gepleegd. Het gras stond hoog en het speelhuisje en het oude paviljoen van de gehandicaptentuin naast het Inforium vielen ten prooi aan vandalen. De eigenaren, Grontmij en Friso Bouw, keken er bijna niet naar om. Dit tot grote ergernis van de dorpsbewoners.

Voor Grontmij en Friso Bouw is de aankoop van het gebouw en de terreinen daar omheen geen succes geworden. Zo ontwikkelden ze plannen om er een zorghotel te vestigen en zorgappartementen te bouwen. Van al deze plannen is niets terecht gekomen. Ze hebben alleen maar geld gekost. Maar verkoop zat er niet in, omdat de Maatschappij van Weldadigheid te weinig bood. Er zat een verschil van enkele tonnen tussen de vraagprijs en het bod van de Maatschappij van Weldadigheid.

Provincie en gemeente zet ze op het goede spoor
De twee eigenaren wilden eigenlijk een bedrag van zo rond een miljoen voor alles. De Maatschappij van Weldadigheid wilde niet verder gaan dan zo'n vijf ton. De onderhandelingen liepen dan ook op niets uit. Op aandringen van de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld zijn de partijen nogmaals om tafel gegaan. Hoe de financiering nu geregeld is, blijft geheim.

Uiteindelijk hebben ze een overeenstemming bereikt. En dat is voor de omwonenden het meest belangrijke. "Eindelijk gaan we in Frederiksoord stappen zetten", zegt voorzitter Ronald Visser van het bloemencorso in het dorp. Hij heeft een kantoor naast het Inforium. "Met energie en het werelderfgoed in het vooruitzicht moet het gaan lukken", volgens Alice de Boer uit Frederiksoord.
Meer over dit onderwerp:
Frederiksoord
Deel dit artikel: