Boerin Agnes: Gezinsbedrijven worden gestraft door strenge mestregels

GASSELTERNIJVEEN - Een van de boeren die bezorgd is over de nieuwe strenge mestregels is boerin Agnes van der Ven uit Gasselternijveen, bekend van Boer Zoekt Vrouw. Zij heeft net een nieuwe duurzame stal laten bouwen.
De bouw van die stal liep vertraging op. Volgens Van der Ven was het dan ook te mooi om waar te zijn. "Het melkquotum ging eraf en daarvoor moest wel iets in de plaats komen. Eerst kregen we het hele ammoniakverhaal en de provincie Drenthe heeft de vergunningsaanvraag bijna een jaar op slot gegooid."
Nieuwe domper
In maart ging uiteindelijk de schop in de grond. "We dachten het hele ammoniakverhaal achter de rug te hebben, kregen we een paar weken geleden te horen dat er een heel fosfaatverhaal aankomt. Weer een domper."
Gezinsbedrijven gestraft
"De gezinsbedrijven worden gestraft, de megabedrijven gemotiveerd. Die bedrijven kunnen hun kosten over meer liters melk uitsmeren. Die kunnen wel grond en rechten aankopen. Als je minder melk produceert, kun je ook minder slagen maken."
Bedrijf failliet?
"Je hebt een bepaald ideaalplaatje voor je. Maar nu is het afvragen hoe dat uitpakt in de toekomst." Boerin Agnes bestrijdt geruchten dat haar bedrijf nu failliet zou gaan. Voor haar eigen bedrijf vreest ze niet voor de consequenties.
"Failliet gaan doe je niet zomaar. We hebben eigen grond in handen en het bedrijf is compleet op de toekomst voorbereid. Het dak ligt aan een kant helemaal vol met zonnepanelen, dus qua energie zijn we zelfvoorzienend. Alles klopt gewoon. Het zou zonde zijn als dit soort bedrijven de nek om wordt gedraaid."
'We gaan er alles aan doen'
Volgens boerin Agnes moet er meer duidelijkheid komen over de nieuwe regelgeving. "Gezinsbedrijven moeten een fatsoenlijke basis hebben om te kunnen blijven bestaan. Ik en mijn man hebben van huis uit meegekregen hoe mooi het is om op een boerderij op te groeien. Dat willen we onze kinderen ook meegeven. Daar gaan we ook zeker alles aan doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.