Burgemeester Tynaarlo: Laat asielzoekers eerst maar een hotel nemen

ZUIDLAREN - "Asielzoekers betalen 35.000 euro gemiddeld om hier te komen. Wat mij betreft betalen zij ook eerst zelf een hotel." Dat zegt burgemeester Marcel Thijsen over de mogelijke komst van vluchtelingen naar de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zich bij directeur Marjon Edzes van het voormalige beurscomplex gemeld. Het COA ziet in de Prins Bernhardhoeve een geschikte locatie om een tijdelijke piek aan asielzoekers op te vangen. In een hal zouden daarvoor schotten worden neergezet, om zo ruimtes van zes bij zes meter te creëren.

Thijsen betwijfelt maatschappelijke betrokkenheid

Het COA heeft Tynaarlo gevraagd vanuit maatschappelijke betrokkenheid. "Maar hoe maatschappelijk betrokken is het om schotten in de Prins Bernhardhoeve te plaatsen en acht asielzoekers in een ruimte van zes bij zes te laten slapen? Ik zet vraagtekens bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid hiervan", zegt Thijsen.

'Betaal eerst zelf maar een hotel'

De burgemeester heeft een betere oplossing: "De asielzoekers hebben 35.000 euro gemiddeld betaald om hier te komen. Wat mij betreft betalen ze eerst zelf een hotel. Ze hoeven niet buiten te slapen", vervolgt hij.

'Meer kwaliteit'

Thijsen vindt dat het aantal asielzoekers Nederland over de schoenen loopt. "Als iets je over de schoenen loopt, betekent dat ook dat je met allerlei noodmaatregelen de situatie niet beter maakt. En in mijn ogen is dat nu gaande. Ik vind dat je de Prins Bernhardhoeve niet als de IJsselhallen in Zwolle vol moet zetten. Als het college beslist dat er asielzoekers komen, dan moet je ze meer kwaliteit bieden."

'Te veel asielzoekers'

Volgens Thijsen zijn er gewoon te veel asielzoekers in Nederland. "Die moet je niet willen opvangen in tenten en hallen met tussenschotten. Dan moet je zeggen: dit kunnen we niet meer aan."
Omdat het college op dit moment op vakantie is, wil Thijsen pas 1 september antwoord geven aan het COA.