Vernieuwd boek over vergeten periode Nederlandse Indiërs

HOOGHALEN - "Het is een vergeten periode, ondergesneeuwd door alle verhalen over de Nederlandse oorlogsjaren." Reden voor Guido Abuys van Herinneringscentrum Kamp Westerbork om een boek over Kamp Schattenberg hernieuwd uit te brengen.
In het boek is aandacht voor de periode waarin mensen uit Nederlands-Indië net na de oorlog naar Nederland kwamen. Zij werden opgevangen in het toen leegstaande Kamp Westerbork, dat was omgedoopt tot Kamp Schattenberg. De Indische Nederlanders zaten korte tijd in De Schattenberg; ze moesten er weg toen in 1951 de Molukkers kwamen.

Gemengde gevoelens
Bij de presentatie was een groot aantal oud-bewoners van Schattenberg aanwezig. Zij kijken met gemengde gevoelens op die periode terug. "Mijn ouders waren teleurgesteld", vertelt Han Bloemhard. "Vanuit een mooi huis in Indië kwamen we in barakken terecht. Voor ons als jongens van een jaar of vijftien was het meer een groot avontuur."

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van het boek was voor Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum. "Het is onze taak om die periode onder de aandacht te blijven brengen. Een boek als dit draagt daar zeker een steentje aan bij", zei zij bij de overhandiging.
Meer over dit onderwerp:
Drenthe Toen Hooghalen
Deel dit artikel: