'Piemels zijn behoorlijke middelvinger naar kunstbeleid'

ASSEN - Een groep van twaalf kunstenaars is verantwoordelijk voor de twintig penissen die op het wegdek zijn geverfd bij een rotonde in de Asser wijk Marsdijk.
"Het is een ode aan de expressie van kunstenaars en een behoorlijke middelvinger naar het kunstbeleid dat wordt gevoerd", zegt een van de creatievelingen tegen RTV Drenthe. Hij wil anoniem blijven.
Volgens de kunstenaar laten de vele bezuinigingen in de cultuursector een leegte achter.
Bespottelijk
De gemeente Assen heeft de piemels maandagmiddag van het wegdek geschrobd. "Bespottelijk", zegt de verantwoordelijke kunstenaar daarover. "Anderzijds is het ook begrijpelijk. Ik snap wel dat het aanstootgevend is."

Lees ook:
Kunstzinnige uitspatting: twintig piemels op rotonde in Assen

Guerrilla-acties

De twaalf kunstenaars verenigden zich onlangs in een groep: Collectief Noord. "Het is begonnen als artistieke uiting. De Noordelijke kunstsector is hard achteruit gegaan door bezuinigingen. We doen guerrilla-acties als statement tegen cultuurbezuinigingen. We zijn veel actief in Drenthe, Groningen en Friesland", vertelt een van de leden.
"De piemels staan symbool voor hetgeen dat je overhoudt als je bezuinigt op cultuur, dan krijg je dit soort uitingen", zegt de anonieme kunstenaar. Volgens hem zijn er een heleboel kunstenaars in het Noorden die door bezuinigingen geen materiaal meer hebben om iets te maken. Collectief Noord heeft contact gehad met een groep in Vancouver die ook dit soort acties heeft gehouden. En volgens het anonieme lid heeft het daar geholpen.

Vervolgactie?

Wat staat er nu te gebeuren? "Geen idee", zegt de anonieme kunstenaar. "Komend weekend zitten we weer bij elkaar en wellicht gebeurt er dan iets in Groningen of Leeuwarden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl