Televisiemaker bezocht Edward Kleine in cel: 'Je moet altijd over je schouder kijken'

VEENINGEN - "Ik vraag me af hoe groot de littekens zijn en in hoeverre hij verder kan met zijn leven." Dat zegt EO-presentator Herman Wegter die Edward Kleine in zijn Amerikaanse cel opzocht voor het televisieprogramma 'Vreemde Tralies'.
Kleine werd in 2005 veroordeeld tot dertig jaar celstraf en kwam gisteren na tien jaar weer thuis in Drenthe. "Edward zat daar met honderd man in een heel grote zaal met allemaal stapelbedden dicht op elkaar. Er zitten de zwaarste criminelen bij. Mensen voor wie je altijd uit moet kijken, die je niet kunt vertrouwen", vertelt Wegter op Radio Drenthe.

Op de wc
"Het ergste is dat je nooit alleen bent, ook niet op de wc", aldus Wegter. "Alles is open, er zitten geen deuren in. Je moet altijd over je schouder kijken, zelfs als je naar de wc gaat."

Zijn verhaal
Wegter bezocht Kleine in 2007 en 2010. "Ik ging er naar toe met het idee dat dertig jaar celstraf erg is, maar met drank op achter het stuur: eigen schuld dikke bult", vertelt Wegter. "Toen hoorde ik zijn verhaal, wat er precies gebeurd is. Edward heeft wel domme dingen gedaan, maar ik kwam tot de conclusie: dit had mij ook kunnen overkomen."

Lees ook: Edward Kleine eet op eerste vrije avond in Nederland bij zijn oma

2007 en 2010
In 2007 ontmoette Wegter volgens hem een gebroken man. "Ik merkte dat hij nog een beetje in shock was. Dat hij niet wist wat hem is overkomen en hoe lang dertig jaar is. In 2010 was hij al minder in shock. Hij leek zich bij de situatie te hebben neergelegd en was ook meer gewend aan het dagelijks leven in de gevangenis."

Niemand vertrouwen
Wegter zag ook dat Kleine geen vrienden had in de gevangenis en niemand vertrouwde. "Toen zat hij er pas vier jaar. Ieder persoon is anders natuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat mensen in zijn situatie echt gebroken zijn. Edward heeft zijn gezonde verstand bewaard en lijkt de jaren goed te zijn doorgekomen. Maar wat doet het met je? Niemand vertrouwen en gevaarlijke mensen om je heen?"

Kijk de aflevering van Vreemde Tralies hier terug

Het verhaal van Edward Kleine is volgens Herman Wegter goed verwoord in een nummer van Daniël Lohues

Meer over dit onderwerp:
Veeningen
Deel dit artikel: