'Bij een muizenplaag, gaan wij ook gif gebruiken'

In Drenthe is nog geen sprake van een muizenplaag (Rechten: archief RTV Drenthe)
In Drenthe is nog geen sprake van een muizenplaag (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - "Als in deze oogsttijd ook veel Drentse boeren het slachtoffer worden van de muizenplaag, dan vragen wij ook ontheffing aan om gif te gebruiken", dat zegt Arend Steenbergen van LTO Noord.
Hij reageert op staatssecretaris Dijksma van Landbouw. Zij staat boeren in het Noorden toe om muizen te bestrijden met mollentabletten. De maatregelen van Dijksma gelden vooralsnog niet in Drenthe, maar in Groningen, Friesland en Flevoland.
Muizenplaag
Vooral in Friesland worden boeren getroffen door muizenplagen. Maar de problemen spelen ook in Drenthe. Vorig jaar werden nog vijftien boeren in onze provincie slachtoffer van een muizenplaag. Dit jaar zijn er volgens Steenbergen ongeveer veertien meldingen binnengekomen. Vooral boeren met grasland hebben last van muizen.

Geen structurele oplossing


Bioloog Daan Bos zegt tegen Omrop Fryslân dat het gebruik van gif geen structurele oplossing is om het probleem aan te pakken. De mollentabletten worden in de grond aangebracht. Ze verspreiden vervolgens een voor muizen dodelijk gas.

Lees ook:
Tweede muizenplaag dreigt: 'Het is belangrijk de eerste nesten te bestrijden'

Andere aanpak

Bos begrijpt dat er wat moet gebeuren, maar vindt het wel jammer dat er voor gif is gekozen. De bioloog vraagt zich af of dit wel helpt. Hij hoopt dat de overheid in overleg met de boeren tot een aanpak komt die ervoor zorgt dat muizenplagen in de toekomst voorkomen worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.