'Piemelkunstenaars' kondigen actie aan op Noorderzon in Groningen

De piemels bij de rotonde in Marsdijk (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
De piemels bij de rotonde in Marsdijk (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
ASSEN - De leden van Collectief Noord hebben een nieuwe actie aangekondigd op muziek- en theaterfestival Noorderzon in Groningen. Dat laat een woordvoerder aan RTV Drenthe weten.
Collectief Noord is een groep van twaalf kunstenaars, die vorige week
op het wegdek bij een rotonde in de Asser wijk Marsdijk.

Woedend

De leden van het collectief zijn woedend op de organisatie van Noorderzon. Het bestuur van dat festival besloot het beeld Toys in the attic van kunstenares Harma Heikens niet meer te vertonen. Twee bezoekers vonden het beeld ongepast en wilden het kapotmaken. Toen een Noorderzon-medewerker daar iets van zei, werd die bedreigd.

Ridicuul

"Dit is volstrekt ridicuul. De organisatie geeft hiermee toe aan terreur. Ze moeten niet wijken voor terreur. Dan moeten ze eventueel maar de beveiliging aanscherpen", zegt de woordvoerder van Collectief Noord.
"Wat Noorderzon heeft gedaan, is nog erger dan de bezuinigingen in de kunstsector." Volgens de woordvoerder werkt de organisatie van Noorderzon mee aan kapitaalvernietiging.

Lastig

De leden van Collectief Noord willen niet vertellen wat ze precies van plan zijn bij Noorderzon. "We hebben al plannen. Maar die zijn moeilijk om uit te voeren. Ik kan daar nog niets over zeggen."
Volgens de woordvoerder is het niet gemakkelijk om iets te ondernemen bij Noorderzon. "Het is een besloten terrein, dus het is wel lastig."

Plannen in Drenthe
Naast de aangekondigde plannen op Noorderzon, zijn er ook voorzichtige plannen voor een nieuwe actie in Drenthe. Een van de leden van het collectief woont in Hoogeveen en beraadt zich op plannen in die omgeving. Deze week hebben de leden daarover overleg.

'Mooi begin'
Collectief Noord werd opgericht om aandacht te vragen voor bezuinigingen in de kunstsector. In het collectief zitten twaalf kunstenaars, die allemaal anoniem willen blijven. Vier uit Drenthe, vier uit Groningen en vier uit Friesland. De groep werd onlangs opgericht en kreeg bekendheid door de piemelactie op een rotonde in Assen.

Lees ook:
Kunstzinnige uitspatting: twintig piemels op rotonde in Assen
"Ik weet niet of overal even duidelijk is geworden waar we voor staan. We hebben in ieder geval een mooi begin gehad. We willen een statement maken en laten zien dat we staan voor onze collega's", aldus de woordvoerder van de kunstenaarsgroep. "Als we nu niet staan voor kunst, dan is er over honderd jaar geen Rijksmuseum meer."

Landelijk

Collectief Noord hoopt een soort voorbeeld te zijn voor kunstenaars in heel Nederland. "Ik heb al gehoord dat er ook plannen zijn om een collectief op te richten in Limburg", zegt de woordvoerder. Volgens hem zou het mooi zijn als er een landelijk kunstenaarscollectief uit voortvloeit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.