Personeel AAF Emmen gaat staken

EMMEN - De productie bij het bedrijf AAF International in Emmen ligt komende vrijdag plat. Het personeel is de zoveelste reorganisatie zat en vindt dat er slecht met ontslagen collega's wordt omgegaan.
Bij luchtfilterproducent AAF zijn de afgelopen jaren volgens vakbond FNV verschillende reorganisaties geweest. Allemaal met de bedoeling de Drentse vestiging zwarte cijfers te laten schrijven.
FNV vreest voor voortbestaan AAF
Maar volgens Ron Vos van FNV lukt dat maar niet. "Het management slaagt er jaar op jaar niet in om het bedrijf aan de praat te krijgen. Wij vrezen voor het voortbestaan van AAF. Met een langlopend sociaal plan willen we voorkomen dat werknemers met lege handen op straat komen te staan."
Vos wil dat het nieuwe sociaal plan net zo goed is als die bij reorganisaties in 2009 en 2012. Ontslagen werknemers hebben volgens Vos weinig kans op nieuw werk. "Bij Fresenius, Tjoapack, Tejin en Baker Hughes rondom Emmen zijn banen verloren gegaan of verdwijnen banen. Nu werk niet voor het oprapen ligt, is een goede schadevergoeding op z'n plaats."
'Geld is niet het probleem'
Emmen is het Europese hoofdkantoor van de Japanse multinational Daikin Industries. Moederbedrijf Daikin heeft volgens FNV in 2014 een recordwinst gedraaid. De winst steeg met 111 procent. "Geld is niet het probleem", aldus Vos. "Er is geen enkele reden om geen goed sociaal plan te maken. Ze houden vast aan een transitievergoeding en daar is geen enkele reden voor."

Staking

De bedoeling is dat de productie komende vrijdag om zes uur 's morgens wordt stil gelegd. Of alle medewerkers mee doen, zal nog moeten blijken. "Het grootste deel van het productiepersoneel staat er achter", aldus Vos. "Of de rest ook mee doet, is afwachten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl