Wat gebeurde er tijdens de Opstand der Braven in 1963 in Hollandscheveld?

HOLLANDSCHEVELD - Weet u nog wat er gebeurde tijdens de boerenopstand, de Opstand der Braven in 1963 in Hollandscheveld? En wat doet dat monument daar op het terrein waar ooit de boerderij van Klaas Hartman stond?
Na vanavond wordt dat voor voorbijgangers een stuk duidelijker. Naast het monument - een grote steen - aan het Hollandscheveldse Opgaande komt een informatiebord te staan. Vanavond wordt het onthuld.

Informatiebord
"De steen is opgericht in 1993, toen het dertig jaar geleden was", vertelt dorpshistoricus Bertus ten Caat. "Er zaten drie borden op, maar er was verder geen enkele voorlichting." Een van de initiatiefnemers van de steen, Dirk Guichelaar knapte het monument samen met zijn broer op. Er werd een fotocollage gemaakt met tekst en uitleg en daar is nu een bord van gemaakt.

De jeugd
Een informatiebord is volgens Ten Caat wel nodig. "De groep die het bewust mee maakte, wordt steeds kleiner", legt hij uit. "Het zijn de zestigers die het nog weten. Ik denk niet dat de jeugd er nog iets van kan begrijpen, misschien kan het bord wat inzicht geven."

Heffingen
Ten Caat heeft zich vanaf het begin van de jaren tachtig verdiept in de Opstand der Braven. Hij schreef er een boek over. "Het monument staat op de plek waar de boerderij van Klaas Hartman stond. Die is afgebrand en afgebroken. Hartman was een van de drie boeren die weigerden de heffingen voor het Landbouwschap, een belangenbehartiger voor boeren, te betalen."

Rellen
Samen met twee andere boerengezinnen werd Hartman uit zijn boerderij gezet door het Landbouwschap. Duizenden boeren trokken onder leiding van boer Koekoek naar Hollandscheveld om de ontruiming te voorkomen. Er ontstonden rellen met de gewapende politie en de boerderij van Hartman ging in vlammen op.

Het bord wordt vanavond om 20.00 uur met een kleine ceremonie onthuld.Meer weten? Kijk op hollandscheveld.nl
Meer over dit onderwerp:
Drenthe Toen Hollandscheveld
Deel dit artikel: