Jongeren kiezen steeds vaker voor de e-bike, al is die trager dan de bus

WITTEVEEN - Steeds vaker kiezen jongeren voor een elektrische fiets. De modellen zien er niet meer zo oubollig uit en er zijn steeds meer betaalbare tweedehands modellen op de markt. Dat een bus de reis sneller maakt doet er voor de jongeren niet toe.
Witteveen - Hoogeveen
De 14-jarige Jelle Bouwhuis uit Witteveen fietst elke dag op zijn e-bike naar het Van Echtencollege in Hoogeveen. Dat is een tocht van 17 kilometer. "Op een gewone fiets doe ik daar een uur en een kwartier over, op de e-bike drie kwartier."

Verslaggever Remco Wilkens maakte eveneens de reis van Witteveen naar Hoogeveen, maar dan met de bus. Hij voltooide de afstand in 29 minuten. Voor buschauffeur Rieks Booij is het niet zo vreemd dat jongeren in deze tijd van het jaar per fiets of e-bike naar school gaan: "Dat is eigenlijk in de zomer altijd het geval, als het straks wat kouder wordt zitten ze weer in de bus."

Niet afhankelijk van bustijden
Jelle Bouwhuis is met zijn e-bike niet afhankelijk van de bus. Die gaat ook maar een paar keer per dag van Witteveen naar Hoogeveen. Heeft Jelle dan bijvoorbeeld op een dag de eerste twee lesuren vrij, dan hoeft hij niet voor dag en dauw op school te zijn doordat de bus alleen in alle vroegte rijdt.

Modernere fietsen
Ook de fietshandel merkt dat de e-bike populairder wordt. "Jongeren moeten steeds verder fietsen naar school," zegt Bernard de Jonge van de gelijknamige fietsenwinkel in Noordscheschut "en zeker op het platteland is het busvervoer dungezaaid. Dan is een e-bike een uitkomst". E-bikes zijn nog wel vrij kostbaar in de aanschaf. Maar volgens De Jonge valt dat in de praktijk mee: "Een busabonnement kost ook veel geld. Vaak is zo'n fiets er binnen twee jaar uit".
Meer over dit onderwerp:
Witteveen
Deel dit artikel: