Klassieke masterclass fluit in bluesdorp Grolloo: 'Het is heel inspirerend om hier te zijn'

GROLLOO - Vijf dagen lang is in bluesdorp Grolloo vooral klassieke fluitmuziek te horen.
Twintig toptalenten van Londen tot Peking krijgen er masterclasses altfluit. En zij geven concerten in het kerkje.
Topdocenten fluit
Eva Kingma organiseert de masterclasses samen met topdocent Matthias Ziegler uit Zwitserland. Kingma heeft in Grolloo al 26 jaar een instrumentenmakerij. Ze maakt speciale alt- bas- en contrabasfluiten en verwierf daarmee wereldfaam.

In het kerkje

Eva Kingma: "We zitten op drie locaties in het dorp, in dorpshuis het Markehuus, in huiskamers en in het kerkje. Dus de studenten lopen hier door het dorp naar de verschillende plekken."

Alle kamers zitten vol

"Ze hebben kamers bij Hofsteenge en ook de bed & breakfast zit vol. En dan zijn er nog zes studenten die hier bij mensen thuis logeren, omdat ze te weinig geld hebben. Is dat niet prachtig?"
Uit Londen komt altfluitist Yuval Shalson: "Het is cool. Ik vind het geweldig dat het zo'n rustig dorpje is. Het voelt veilig en is hier heel mooi. Het is heel inspirerend om hier te zijn."

Fluit populair in China

Uit Peking komt Lin Yue: "Fluit is heel populair in China. Eva Kingma doet het geweldig om hier alle mensen samen te brengen. Het is hier perfect. Ik hoop dat ik nog een paar van haar bijzondere fluiten kan proberen."
Bij de masterclass gaat het vooral om de voorbereiding op concerten die de studenten in hun carrière voor de boeg hebben. Ze doen optredens die gefilmd en geëvalueerd worden.

Muziek en leven tezamen

Masterclass-docent Ziegler: "Als je alles alleen door de fluit bekijkt, dan wordt het heel eng wat je ziet. We bekijken het vanuit een veel breder perspectief. Het is de muziek en het is het leven tezamen."

Volgend jaar weer

Nu al zijn er aanmeldingen voor een masterclass volgend jaar. Het blijft daarom zeker niet bij één keer, maar Eva Kingma wil de opzet wel klein houden.
Zaterdag- zondag- en maandagavond zijn de concerten in het kerkje van Grolloo. En daarbij geldt: vol is vol.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl