Einde van de rechtbank Assen nabij: 'Drenthe wordt de schlemiel van het land'

De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Het einde lijkt nabij van de rechtbank in Assen. De meeste rechtszittingen verdwijnen naar Groningen en ook het kantoorpersoneel gaat naar die stad.
Vanmiddag worden
officieel toegelicht, tot die tijd wil het het noordelijk rechtbankbestuur niks zeggen. Vanmorgen zijn de medewerkers van de rechtbanken in Assen, Groningen en Leeuwarden al ingelicht. Naast de rechtbank in Assen blijven ook de locaties in Alkmaar, Almelo, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog open voor eenvoudige zaken.

Kleinere zittingen resteren

Zo verhuizen de bijna tweehonderd medewerkers van de Asser rechtbank straks naar Groningen. Wat overblijft in Assen zijn kleinere zittingen, zoals die van de kantonrechter, de politierechter en de bestuursrechter. Andere rechtszittingen, zoals echtscheidingen, familiezaken, faillissementen en strafzaken, worden voortaan in Groningen behandeld. Ook zittingen van de raadkamer en de rechter-commissaris gebeuren straks Groningen. Verder verdwijnt de griffie, de ondersteunende gerechtelijke dienst die alle zittingen schriftelijk verwerkt, naar Groningen.
Onder de rechters in Assen is het verhaal van het rechtbankbestuur vanmorgen 'hard aangekomen', zo wordt gezegd vanuit die hoek. Of er acties komen, is nog te vroeg. "Er zijn nog heel veel vragen. We missen de onderbouwing," aldus één van hen. "We willen eerst duidelijker antwoorden op allerlei vragen die we nog hebben."
Rijdende rechter straks in Assen
Volgens de advocatuur blijft er maar weinig over van de rechtspraak in Drenthe. "Dit lijkt meer op een sterfhuisconstructie. Straks gaat het rechtbankgebouw ook gewoon op slot, dat geef ik je op een briefje. Want met de rechtszittingen die hier overblijven, kun je straks net zo goed de rijdende rechter in Assen laten voorrijden bij een leegstaand schoollokaal. Daarvoor blijven ze heus niet zo'n duur rechtbankgebouw voor afhuren. Ze moeten immers miljoenen besparen!," aldus een boze advocaat Jan Maarten Pol van Actio Advocaten uit Assen en Hoogeveen.

Historische rechtbankgebouw voor zittingen

Volgens het reorganisatieplan blijft het oude gedeelte van het rechtbankgebouw aan de Brinkstraat voorlopig in gebruik voor zittingen. Het nieuwe kantoorgedeelte, wat in de jaren negentig is bijgebouwd, wordt afgestoten.
'Schlemiel van het land'
Advocaat Pol roept op tot actie vanuit de Drentse advocatuur, het lokale en provinciale bestuur en de samenleving. "We kunnen dit in Assen en Drenthe niet over onze kant laten gaan. Er verdwijnt hiermee weer belangrijke hoogwaardige werkgelegenheid. Want wat er aan zittingen overblijft, dat is toch maar weinig. En als enige provincie hebben wij straks geen rechtbank meer. We zijn straks als Drenthe de schlemiel van het land, zonder fatsoenlijke rechtspraak. Dat kunnen we toch niet laten gebeuren?", aldus Pol.

Fries verzet zin gehad

Volgens Pol heeft het Friese verzet, vorig jaar tegen eerdere reorganisatieplannen van het rechtbankbestuur, effect gehad. "Vorig jaar zou ook het rechtbankpersoneel van Leeuwarden, net als dat in Assen, naar Groningen verhuizen. De Friese rechters hebben daar tegen geprotesteerd en geageerd, dat wordt nu beloond. Want daar blijft dus nu wel de rechtbank."
Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben inmiddels vragen gesteld over de sluiting.
Wat vindt u? Moet Drenthe een eigen rechtbank houden? Praat mee over onze stelling: Elke provincie in Nederland moet haar eigen rechtbank hebben.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.