Proef met opslagsysteem zonne-energie: 'Flinke stap voorwaarts'

Zonnepanelen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Zonnepanelen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ODOORN - Het college van gedeputeerde staten wil dat provinciale staten een Drentse Green Deal met landbouwbedrijf De Jong in Odoorn afsluit.
Met de zogeheten Green Deals wil de provincie duurzame projecten stimuleren.
Het college wil ruim 210.000 euro beschikbaar stellen voor een onderzoek naar het rendabel maken van een opslagsysteem voor zonne-energie. Op die manier kan het bedrijf optimaal gebruik maken van de capaciteit van haar zonnepanelen.

Duurzamere landbouw

Landbouwbedrijf De Jong wekt zonne-energie op en gebruikt dat om de landbouwproducten te koelen. Wanneer er overcapaciteit is, worden de zonnepanelen automatisch uitgeschakeld. Om toch de volledige capaciteit van de panelen te gebruiken, gaat De Jong samen met Jules Energy en Herbo Groenleven onderzoeken hoe zonnepanelen in combinatie met een opslagsysteem, de landbouw duurzamer kan maken.

Verdere uitrol

Als de proef succesvol verloopt, is een verdere uitrol in de regio heel goed mogelijk. "Verduurzaming van bedrijven is essentieel voor het slagen van de energietransitie van Drenthe. Bedrijven met een gebruik van 100kW en 5MW zijn namelijk verantwoordelijk voor 35% tot 40% van de energieconsumptie", zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra. Volgens hem zijn onder die bedrijven veel boeren.

'Flinke stap voorwaarts'

"Het Europese beleid vraagt meer aandacht voor duurzaamheid binnen die bedrijven. Met het financieel ondersteunen van deze proef hopen we een flinke stap voorwaarts te kunnen zetten", aldus Stelpstra.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.