Europees en provinciaal geld voor innovatie in Drenthe: 'Dit kan niet zonder subsidie'

ASSEN - Twee Drentse bedrijven krijgen samen een kleine vier ton van de provincie en Europa om innovatieve toepassingen verder door te ontwikkelen. Drenthe pikt daarmee maar een bescheiden graantje mee, want in het Noorden is in totaal voor 4,3 miljoen toegekend.
Gedeputeerde Henk Brink geeft toe dat hij graag meer subsidie naar Drentse initiatieven had zien gaan. "Maar de criteria zijn helder en zijn door een commissie getoetst. Een punt van aandacht is wel de procedure. Die moet niet te ingewikkeld zijn."
De Drentse initiatieven die geld krijgen zijn het Hilbrands laboratorium in Wijster en een sensorproject voor drinkwater, waar onder andere de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) bij betrokken is.
Pilot in Assen
De WMD zet het geld in om in Assen een pilot te doen met het plaatsen van sensoren in het leidingnet. "We kunnen dan bijvoorbeeld de doorstroomsnelheid en de temperatuur van het water meten. Ook signaleren we dan veel sneller of er een lek is. Uiteindelijk kunnen we er ook energie door besparen", aldus Gerrit Veenendaal van de WMD.
Goedkoper
Het bedrijf werkt hierin samen met Incas, Bright Spark en Waterlaboratorium Noord. "Nieuw aan dit project is de grote hoeveelheid sensoren die we gaan inzetten. Nu kost het 5000 euro als je met een sensor wilt meten, met deze sensoren moet het voor een paar honderd euro kunnen", legt Veenendaal uit. "Kan het zonder subsidie? Nee, het idee is er, maar een idee naar de markt brengen kost behoorlijk veel geld."
Het Hilbrands laboratorium zet het geld in bij een project om ziekten en plagen in landbouwgewassen op een zo natuurlijk mogelijke manier te lijf te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl