'Hunebedden moet je aan kunnen raken'

TYNAARLO - Hunebed D6 is de trots van de Hunebedstraat in Tynaarlo. Het is een van de best bewaarde hunebedden en staat er nog zo bij zoals de bouwers het hebben neergezet en is
Bewoners maken twee keer per jaar de omgeving rond het grafmonument schoon en rooien het onkruid en de lage struiken.

Slachtoffer van vandalen

Niet elk hunebed wordt zo vertroeteld als D6. Eind augustus werd hunebed D45 in bosgebied De Emmerdennen bij Emmen het slachtoffer van vandalen. In 2011 wordt hetzelfde hunebed vernield nadat vandalen vuur stoken onder de grote deksteen, die in tweeën knapt.

Beleefbaar

Toch peinst Staatsbosbeheer er niet over om de hunebedden voor publiek af te sluiten. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor de meeste hunebedden. Volgens beleidsmedewerker Jori Wolf moeten de monumenten 'beleefbaar' blijven.
Het standpunt van Staatsbosbeheer wordt gedeeld door Provinciaal Archeoloog Wijnand van der Sanden: "Het moment dat je ervoor zou kiezen ze allemaal af te sluiten, om het risico uit te sluiten ontneem je veel mensen veel genoegen. Dus dat is een maatregel die wij niet zien zitten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.