Roel Mennega triomfeert wederom bij Drents Kampioenschap in Eext

EEXT - "We drinken er nu een borreltje op, want zoiets moet natuurlijk wel ingeluid worden", vertelt een blije Roel Mennega uit Eext. Hij is vandaag Drents kampioen ploegen geworden in de categorie getrokken ploeg.
Het is al de tiende keer dat Mennega zich Drents kampioen ploegen mag noemen.
'Ik zag dat het goed was'
Mennega gaf aan het begin van de wedstrijd aan ietwat zenuwachtig te zijn, ondanks zijn vele jaren ervaring: "Het zijn gezonde zenuwen. Het houdt je scherp, want de tegenstanders worden ook steeds beter."
Het kampioenschap betekent veel voor Mennega, het betekent dat hijdoor mag naar de clubkampioenschappen van Nederland. "Enals ik daar bij de eerste negen zit, dan mag ik door naar de Nederlandse kampioenschappen", aldus Mennega.
Trekker
"Ik rijd op een Hatz, dat is een Duitse trekker. In de jaren vijftig hebben zij zo'n zevenduizend trekkers gemaakt", vertelt Mennega terwijl hij zijn luchtgekoelde 2-cilinder trekker een klapje geeft.
De trekker blijkt samen met zijn Dreesmanploeg een gouden combinatie dus vandaag in Eext. In zijn categorie wint Mennega met 157 punten, het maximaal haalbare aantal punten is tweehonderd.
De competitie
Het Drents kampioenschap, dat 24 deelnemers had, bestaat uit drie onderdelen: een getrokken ploeg, een hefploeg en een wentelploeg. Mennega is eerste in de categorie getrokken ploeg.
Jury
Twee juryleden controleren hoe de deelnemers het hebben gedaan. De jury is streng, want ploegen dat doe je volgens jurylid Harm Koburg niet zomaar. "We letten vooral op het recht rijden, dat is heel belangrijk bij een ploegwedstrijd."
"Als ze klaar zijn, controleren wij vervolgens de ploegvoor. We kijken erna hoe ze liggen ten opzichte van elkaar, ze moeten even hoog en breed zijn en een uniform beeld tonen", vervolgt jurylid Koburg.
Drents kampioen Roel Mennega mag over twee weken meestrijden in het Europees kampioenschap ploegen in Borgercompagnie (Veendam). Die deelname heeft hij te danken aan het feit dat hij vorig jaar ook Drents en Nederlands kampioen ploegen werd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.