Week van de Alfabetisering: duizenden Drenten hebben moeite met lezen en schrijven

ASSEN - "In iedere gemeente heeft één op de tien Drenten moeite met lezen en schrijven. Mensen onderschatten dit", zegt burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze. Vandaag begint de Week van de Alfabetisering.
In Drenthe zijn er naar schatting 55.000 mensen tussen de 16 en 65 jaar die grote moeite hebben met lezen en schrijven. Dit is dertien procent van alle inwoners. In heel Nederland heeft een op de negen mensen moeite met lezen en schrijven.

Activiteiten
In het hele land zijn er activiteiten. Zo ook in Drenthe. In onze provincie worden tientallen taalactiviteiten georganiseerd om het belang van het kunnen lezen en schrijven te benadrukken.

Namens 43 Drentse bondgenoten ondertekent Van Oosterhout, burgemeester van de gemeente Aa en Hunze én voorzitter van het Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe, een Taalakkoord.

Twee punten
"Het gaat om twee dingen: het signaleren en het makkelijker maken", aldus Van Oosterhout. "Iedereen moet in zijn omgeving kijken, naar zijn buurman of buurvrouw. Instellingen moeten eens gaan kijken hoe ze het laaggeletterden makkelijker kunnen maken."

Van Oosterhout raadt iedereen aan om ook eens te vragen aan iemand waarom hij of zij laaggeletterd is. "Je hoort dan allemaal verschillende verhalen", legt Van Oosterhout uit. "Soms heeft het een lichamelijke oorzaak. Of iemand is opgegroeid in een minder talige omgeving en ging al snel met zijn handen werken."

Mystery guest
In heel Drenthe zijn mystery guests op pad geweest om te testen hoe laaggeletterden zich kunnen redden bij bedrijven of instellingen. "Er is iemand in het gemeentehuis in Gieten geweest", vertelt Van Oosterhout. "Die hebben we voor de infozuil gezet, waar je kunt aangeven of je een paspoort wilt aanvragen of een rijbewijs. Ik moet de hand in eigen boezem steken, want dat was helemaal niet zo eenvoudig."

Taalcursus
Woensdag gaat RTV Drenthe op pad met vijf mensen die een taalcursus volgen om te kijken tegen welke problemen zij aanlopen bij bijvoorbeeld het kopen van een treinkaartje.

De Week van de Alfabetisering duurt nog tot en met zondag.
Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: