Raadslid Xander Topma: Kosten sinterklaasintocht Meppel eerlijker verdelen

MEPPEL - "Het is een leuk feest, die intocht. Ik ben blij dat dat in Meppel gebeurt. Maar de kosten voor dat feestje kunnen eerlijker verdeeld worden." Dat zegt raadslid Xander Topma van de SP in Meppel.
350.000 euro
De gemeente raamt de kosten voor de landelijke intocht van Sinterklaas op zo'n 350.000 euro. Het college wil twee ton uit de algemene reserves halen, 50.000 uit de post onvoorzien en een ton moet van andere geldschieters komen.

Provinciale bijdrage
"Ik vind het normaal dat bijvoorbeeld de provincie een bijdrage zou leveren. Die hebben zo hard mee-gelobbyd om die intocht voor het eerst hier in Drenthe te krijgen", zegt Topma.

Ondernemersfonds
Ook het plaatselijke Ondernemersfonds zou geld bij kunnen dragen volgens Topma. "Dat is een fonds dat bedoeld is voor activiteiten voor de lokale ondernemers. Aangezien die verdienen aan die intocht, lijkt me dat geen vreemde gedachte."

Vreemd
De politicus vindt het wel vreemd dat de gemeente nog geen actie heeft ondernomen om externe geldschieters aan te spreken. "De provincie weet nog van niets. En dat terwijl deze plannen al een tijdje bekend zijn. Ik zou al eerder naar extern geld zijn gaan zoeken", zegt Topma.

Positieve grondhouding
Gedeputeerde Ard van der Tuuk bevestigt dat er bij de provincie nog geen verzoek voor een financiële bijdrage ligt. "We zullen met een positieve grondhouding naar zo'n verzoek kijken. Sinterklaas moet goed ontvangen worden."

'Sinterklaas goed ontvangen'
"Er is een potje Provinciale Evenementen waar nog voldoende geld inzit. Als er één feest is waar we allemaal van genieten, is dat het sinterklaasfeest", zegt Van der Tuuk. Volgens hem is Meppel aan zet en moeten zij maar met een concreet voorstel komen.

Fifty-fifty
Meppeler politicus Topma vindt dat er nog eens goed naar de verdeling van de kosten gekeken moet worden. "250.000 Voor de gemeente en een ton extern geld? Die verdeling kan sowieso anders. Ik vindt een verdeling van 175.000 voor ons en de andere helft extern eerlijker."
Meer over dit onderwerp:
Meppel
Deel dit artikel: