Airport Eelde: Drones en vliegtuigen gaan niet samen

De verkeerstoren op Groningen Airport Eelde (Rechten: Archief RTV Drenthe)
De verkeerstoren op Groningen Airport Eelde (Rechten: Archief RTV Drenthe)
EELDE - Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu noemde het even tussen neus en lippen door tijdens het jaarlijkse gala van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord. Meld je als Groningen Airport Eelde aan om er een testcentrum voor drones te vestigen.
De staatssecretaris suggereerde tijdens het gala dat het vliegveld de optie eens zou kunnen bekijken.
Maar of dat een goed idee is? Groningen Airport Eelde vindt het een sympathiek plan, maar zegt het niet te kunnen combineren met vliegverkeer. Havenmeester Onno de Jong: "Vliegtuigen en drones gaan niet samen. Dat stoort elkaar. Dat moet je doen op een plek midden in het land".

Drones zijn de toekomst

Volgens Mansveld is er behoefte aan een testcentrum voor drones. Dat zijn minivliegtuigjes waarmee je op hoogte met een camera rond kunt vliegen. Drones worden steeds vaker voor verschillende doeleinden ingezet. Ook in oorlogsgebieden als onbemande bommenwerpers. Maar drones zouden bijvoorbeeld ook pakketten kunnen vervoeren.
Inmiddels heeft voormalig vliegveld Twente zich gemeld vanwege de aanwezigheid van het oude vliegveld en de universiteit van Twente. Eelde zal zich niet melden bij het ministerie volgens De Jong. "Voorlopig in ieder geval niet".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl