Student herdersopleiding: van stadsmeisje naar veldwerker

ASSEN - Ook in Drenthe worden schaapherders opgeleid als onderdeel van de nieuwe herdersopleiding in Velp, die net van start is gegaan. Landschapsbeheer Het Witterveld biedt student Tamara van den Bosch uit de Betuwe een stageplaats aan.
Van den Bosch doet vier dagen per week praktijkervaring op bij het bedrijf en gaat één dag per week naar school in Velp. Na twee jaar hoopt ze zichzelf schaapherder te kunnen noemen.

Hard werken

Van den Bosch beseft goed dat er heel wat komt kijken bij het herder zijn: bijvoorbeeld zeven dagen in de week werken. Op de opleiding zitten ook een kroegeigenaar, mensen uit de zorg en mensen uit de kinderopvang. Ze betwijfelt of haar medestudenten zich ook realiseren dat het een pittig vak is en meer is dan rondlopen in de natuur met schapen.

Basiskennis nodig

“Herder zijn wordt nogal eens geromantiseerd”, weet haar stagebegeleider Ron Rogaar. Maar voordat Van den Bosch met een kudde schapen op pad mag, moet ze eerst basiskennis over schapen opdoen. “Hoeven bijsnijden, het gebit controleren, ecologie. Het hoort er allemaal bij”, aldus Rogaar. Van den Bosch heeft volgens hem geen negen tot vijf mentaliteit en is heel gemotiveerd. Hij denkt dat ze de opleiding zeker gaat halen.

Stadsmeisje wordt herder

Waar de interesse voor schapen bij Van den Bosch vandaan komt? Ze is eigenlijk een stadsmeisje dat in de horeca werkte. “Via mijn liefde voor Bordercollies kwam ik uit bij de schapen”. En een herder zonder hond is geen herder, dus kreeg ze alvast een Bordercollie cadeau op haar stageplaats. Samen gaan ze de komende twee jaar een steeds hechter team vormen dat de schapen gaat drijven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.