Blokgooien officieel op lijst immaterieel werelderfgoed

RODEN - Voor een buitenstaander is het nauwelijks te volgen, maar toch is het een heel oud, Drents spelletje: blokgooien. En het is zo'n traditioneel spel, dat het sinds vandaag is toegevoegd aan de lijst van immaterieel werelderfgoed van de UNESCO.

In Roden spelen ze elke maandag, dinsdag en donderdag. Ergens buiten het dorp, op de hei. Maar vandaag werd het speelveld voor één keer verplaatst naar het grasveld naast havezate Mensinge.

Speciale dag

"Het is een speciale dag, omdat blokgooien wordt toegevoegd aan die erfgoedlijst", vertelt blokgooier Rudy de Groot. Hij is degene die de aanvraag voor de erfgoedlijst in gang heeft gezet.

Veldkei

Het spel lijkt enigszins op het Franse jeu de boules. Van oorsprong werd het gespeeld met een rondgeslepen veldkei, maar tegenwoordig spelen de deelnemers vooral met jeu de boules-ballen. Spelers mikken vanaf een startlijn op een houten blok van ongeveer dertig centimeter hoog. Op dat blok liggen muntjes. Doel is het blok te raken zodat de muntjes op de grond vallen.
Zo kunnen de spelers de muntjes wegspelen, maar ook door op elkaars 'stenen' te mikken kunnen ze andere spelers uitschakelen om zelf het spel te winnen.
Traditie
De toetsingscommissie van de werelderfgoedlijst heeft onderzocht of het authentiek is en of er een goed plan is om het blokgooien te behouden. Dat was zo, en daarom kwam het op de lijst, zegt Frans Schouten van de toetsingscommissie. "Alles wat met traditie te maken heeft en van vader op zoon, van moeder op dochter wordt overgebracht kan in feite op de lijst worden gezet", zegt hij.

Levend erfgoed

Overigens kan het blokgooien ook weer van de lijst gehaald worden. "Als de laatste speler van het spel er mee stopt, het spel niet meer actief gespeeld wordt, dan gaat het eraf. De lijst voor immaterieel erfgoed gaat om levend erfgoed", zegt Schouten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.