RTV Drenthe stuurt personeel naar de maan

DWINGELOO - "Test één, twee, drie. Papa, India, Negen, Charlie, Alpha, Mike." Zo maakt de radiotelescoop in Dwingeloo contact met de wereld via de maan. 'Moonbouncen' wordt dat ook wel genoemd.
"Het is een manier om radiosignalen tegen de maan te kaatsen en radiocontact te krijgen met andere delen van de wereld", vertelt Jan van Muijlwijk. "Het is een soort spelletje dat door radio-amateurs over de wereld wordt beoefend."

Heel eind fietsen
"Het is het meest ultieme dat je als amateur kan doen, want je overbrugt iedere keer twee keer 400.000 kilometer", vertelt hij. "Dat is een heel eind fietsen. Dat is tien keer om de wereld!" In ongeveer 2,5 seconde is het signaal weer terug in Dwingeloo.

Ook foto's
Niet alleen praten via de maan is mogelijk, ook foto's kunnen heen en weer gestuurd worden. De foto wordt gecodeerd naar geluid en via Italië naar de maan gestuurd. Na die 2,5 seconde duurt het nog ongeveer een minuutje voordat de foto zichtbaar is.

Verslaggever Frits Emmelkamp maakte vanmorgen voor het RTV Drenthe-logo een selfie met presentatrice Marjan Koekoek. Die foto werd live op Radio Drenthe naar de maan gestuurd. "Het logo komt nu in beeld, ik zie m'n eigen gezicht", vertelt Frits. "Daar is Marjan ook, maar de foto is niet heel scherp."Foto met maanstof
Dat de foto niet haarscherp terugkomt, is omdat de maan niet goed kan weerkaatsen. "Het gaat in vrij grove pixels. Dit is wat ervan overblijft", legt Van Muijlwijk uit. "Het moet dat hele stuk naar de maan, en de maan is niet zo'n goede reflector."

"Je zou kunnen zeggen dat er wat maanstof op de foto zit", zegt hij. "Mooi hè?"

Open Monumentendag
Later vandaag komen schoolkinderen uit Wapse en Diever hun tekeningen moonbouncen. Ook bezoeken zij daar het rijksmonument. Dit bezoek staat in het teken van de Open Monumentendag van dit weekend. Wilt u zelf een bezoekje brengen aan de telescoop? Dat kan zondag tussen tien en vier uur.

Meer over dit onderwerp:
Dwingeloo
Deel dit artikel: