Speciale granaat uit Tweede Wereldoorlog zaait zeventig jaar later verwarring in Uffelte

UFFELTE - Het explosief dat gisteren tijdens maaiwerkzaamheden in Uffelte werd geraakt, is volgens de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) vrijwel zeker een granaat uit de Tweede Wereldoorlog.
De EOD vermoedt dat het om een speciaal soort granaat gaat, die bij ontploffing voor een grote drukgolf zorgt. Omdat er een enorme klap was en de EOD tijdens het onderzoek weinig granaatdeeltjes terugvond, lijkt het om dat soort granaat te gaan.
Dun omhulsel
Vlakbij de plek van de ontploffing lag een tankstelling die in de Tweede Wereldoorlog is belegerd. Volgens de EOD werd in de oorlog ook gebruik gemaakt van granaten die een hoge drukgolf veroorzaakten om verwarring te zaaien bij de vijand. Dat waren granaten met een dun omhulsel en weinig materiaal in de granaat.
Doofheid
Joost Walstra uit Uffelte reed op het moment van de explosie met zijn auto langs de maaicombinatie. Walstra had zijn autoraam open en had door de drukgolf last van doofheid aan zijn linkeroor en liep hij waarschijnlijk een lichte hersenschudding op. "De drukgolf was volgens omwonenden vierhonderd meter verder nog te voelen."
Maaikop ving klap op
De bestuurder van de trekker van een maaibedrijf uit Zuidwolde kwam er goed vanaf omdat hij hoog op de trekker zat. De ontploffing was laag bij de maaikop. Waarschijnlijk heeft die kop de klap opgevangen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl