Kinderen zingen Vader Jacob tegen de maan: 'Cool, heel erg cool'

DWINGELOO - Leerlingen van de Ten Darperschoele uit Wapse keken vandaag hun ogen uit bij de radiotelescoop in Dwingeloo.
Met de telescoop kun je een signaal tegen de maan laten kaatsen en weer opvangen. De kinderen van de school uit Wapse ervoeren dat zelf. Ze zongen Vader Jacob en verstuurden het signaal met de telescoop naar de maan. Even later hoorden ze zichzelf terug.

"Cool, heel erg cool", zegt een van de leerlingen.

Uit 1956

De telescoop in Dwingeloo komt uit 1956 en doet het nog altijd. Het was destijds de grootste in de wereld.

Lees ook:
RTV Drenthe stuurt personeel naar de maan

"De beste manier om een monument te behouden, is om hem te gebruiken. Dus we proberen allerlei dingen te doen met deze schotel en willen bekendmaken wat we ermee doen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat hij nog zeker vijftig jaar blijft staan", zegt radiozendamateur Jan van Muijlwijk

Afbeeldingen versturen

Via de telescoop kun je niet alleen geluidssignalen versturen. Sinds een paar jaar kun je ook afbeeldingen via de maan versturen. De kinderen van de school uit Wapse hebben speciaal voor het bezoek ook tekeningen gemaakt. Die zijn naar een schotel in Brazilië gemaild. Via de maan kwamen ze terug.

Maar de plaatjes komen niet helemaal ongeschonden terug. Op de tekeningen is vaak wat ruis te zien. "Een gedeelte komt hier niet, want de maan is niet een hele mooie bol. Die is helemaal bobbelig", legt een van de leerlingen uit.

Zelf ervaren?

Wilt u zelf een bezoekje brengen aan de telescoop? Dat kan zondag tussen tien en vier uur.
Meer over dit onderwerp:
Dwingeloo
Deel dit artikel: