EK Ballonvaren voor dames van start in Witteveen

WITTEVEEN - De openingsceremonie was gisteren en vandaag gaan de dames, als het weer het toelaat, de lucht in: het EK Ballonvaren voor vrouwen start in Witteveen.
Bij het Europees kampioenschap draait het allemaal om precisie. Het is geen race waarbij deelnemers zo snel of hoog mogelijk moeten gaan, zegt organisator Erik Pals.
Kruis op de grond
Om te winnen moeten de ballonvaarders met de ballon manoeuvreren om zo dicht mogelijk bij een kruis op de grond te komen. In de ballon hebben ze een klein zandzakje van 80 gram die ze op het kruis moeten gooien. "Degene die het zakje het dichtst bij het doel gooit, krijgt de meeste punten", legt Pals uit.
Vrouwen apart
Vrouwen hebben een apart EK, omdat er een niveauverschil is volgens Pals. "Maar dat komt puur door ervaring. In principe hoeven vrouwen niks onder te doen voor mannen, maar er zijn meer mannen die meer ballonvaarten hebben gemaakt. Het is gewoon een kwestie van oefening."
Roet in het eten
Het weer kan nog roet in het eten gooien voor de organisatie van het EK. Ballonvaren is een sport die erg van het weer afhankelijk is volgens Pals. "Maar het hoeft niet de hele dag goed weer te zijn voor een ballonvaart. Tussen de buien door is het droog zeggen ze dan."

Nederlandse kanshebbers

Volgens Pals is er kans op Nederlands succes tijdens het EK in Witteveen. "Er zijn drie Nederlandse deelnemers. Een daarvan heeft veel wedstrijd opgedaan in het verleden, wie weet gooit ze hoge ogen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.