Werkgroep strijdt voor basisinkomen in Assen: 'Een uitkering is droog brood vreten'

ASSEN - De Werkgroep Basisinkomen laat zich vandaag zien voor het stadhuis in Assen. De werkgroep wil zoveel mogelijk mensen informeren over en interesseren voor het basisinkomen.
Bij het basisinkomen ontvangt iedere Nederlander van 18 jaar en ouder elke maand hetzelfde bedrag, zonder dat hij of zij daar iets voor hoeft te doen. Volgens voorstanders kan het basisinkomen op termijn het systeem van uitkeringen overbodig maken.

Experimenten
In verschillende gemeenten, zoals Utrecht en Groningen, wordt met het basisinkomen geëxperimenteerd. In Assen stelde GroenLinks voor een proef te doen, maar daar zag het college van B en W voorlopig niets in. De Werkgroep Basisinkomen probeert nu alsnog voor elkaar te krijgen dat er een proef komt, door inwoners van de stad te informeren.

Uitkeringsmolen afschaffen
"Als mensen zich bij de gemeente melden voor een basisinkomen, ziet de gemeente dat er behoefte aan is", zegt Hans Marskamp van de werkgroep. "Het is belangrijk dat er op zoveel mogelijk plekken met het basisinkomen geëxperimenteerd wordt, zodat je weet hoe het in de praktijk werkt. Als er een basisinkomen wordt ingevoerd, kun je de uitkeringsmolen afschaffen."

Droog brood vreten
Een van de bezoekers van de informatiestand bij het stadhuis is Juliette Kamps. Zij is voorstander van het basisinkomen. "Het is een betere verdeling van rijkdom in de wereld. Ik heb een uitkering en daar kan ik niet van rondkomen. Dat is droog brood vreten. Er moet iets anders komen."
Meer over dit onderwerp:
Assen
Deel dit artikel: