Eerste schop de grond in voor nieuw nat natuurgebied

MIDLAREN - Drenthe is komend voorjaar een nieuw, nat natuurgebied rijker. Vanochtend is begonnen met herinrichting van een stuk landbouwgrond in het Drentsche Aa-gebied in de kop van Drenthe en een deel van Groningen.
Het natuurgebied Westerlanden-Besloten Venen wordt ongeveer 300 voetbalvelden groot. Het beeklandschap moet er weer net zo uit gaan zien als het was aan het begin van de negentiende eeuw.

Buiten de oevers

Gedeputeerde Henk Jumelet gaf het startschot voor de werkzaamheden door een deel van de walkant van de beek af te graven. Dat is symbolisch, want het belangrijkste onderdeel van het project is het weghalen van twee en een halve kilometer kade langs de Drentsche Aa, zodat die weer buiten de oevers kan treden.

Bever en otter

De sloten in het gebied worden dicht gegooid. Dat zorgt ervoor dat overvloedig water straks niet meer zo makkelijk naar de Drentsche Aa stroomt. Zo ontstaat er een nieuw, nat natuurgebied met een betere leefomgeving voor de aanwezige dieren. "Er groeien straks meer wilgen en dat is eten voor de bevers", zegt projectleider Bart-Jan Prak. "Ook het water wordt schoner, dat is goed voor een viseter als de otter."

Ruim 1 miljoen euro

Het nieuwe beeklandschap op de grens van Groningen en Drenthe is een onderdeel van een groot netwerk van natuurgebieden in ons land. Het project bij Midlaren kost ruim een miljoen euro. Dat wordt grotendeels betaald door de beide provincies en het waterschap Hunze en Aa's. "We doen het niet alleen voor de natuur, maar ook voor de economische impuls van recreatie en toerisme", laat gedeputeerde Henk Jumelet weten.

Droge voeten

Het nieuwe, natte natuurgebied moet dus meer toeristen trekken, maar die willen natuurlijk wel droge voeten houden... En dus worden er nieuwe fietspaden, bankjes en een bruggetje gebouwd. Het nieuwe beeklandschap van de Drentsche Aa moet in april klaar zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl