Bieuwke O. krijgt zes jaar cel en tbs voor wurgen man

EMMEN - De 51-jarige Bieuwke O. uit Emmen is veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging.
De rechter acht bewezen dat de vrouw in januari haar man in hun woning aan de Druwerbrink in Emmen heeft gewurgd. Daarna probeerde ze haar 17-jarige dochter te wurgen met een sjaal.
Geen voorbedachte rade
Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging tegen O. De straf valt twee jaar lager uit omdat er volgens de rechtbank geen sprake is geweest van voorbedachte rade. De vrouw heeft in een opwelling gehandeld en de rechtbank acht daarom doodslag en poging tot doodslag bewezen.

Lees ook:
OM eist zelfde straf in wurgzaak Emmen

Depressies

De rechtbank heeft bij de veroordeling rekening gehouden met het feit dat de vrouw kampt met depressies, die door alcoholgebruik worden versterkt. De daad kan haar daardoor in verminderde mate worden aangerekend. Daarom moet ze worden behandeld. Daarnaast moet de vrouw haar dochter een schadevergoeding van 5.000 euro betalen omdat zij probeerde haar te wurgen.
Promillage
Tijdens de behandeling van de zaak bleek dat er een kans is dat de man van O. aan een alcoholvergiftiging is overleden en niet door wurging. In het lichaam van het slachtoffer werd 3,3 promille alcohol gemeten. De rechtbank nodigde daarom een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut uit om op een zitting hierover te horen. De toxicoloog kon niet met zekerheid zeggen dat alcohol de doodsoorzaak is geweest. Volgens de rechtbank is het meer voor de hand liggend dat de man door verwurging om het leven is gebracht. "De hoeveelheid alcohol heeft de verwurging wel makkelijker gemaakt. Het had een dempend effect", aldus de rechter.

Opgepakt in Duitsland

De vrouw werd afgelopen januari in het Duitse Löningen aangehouden nadat ze onder invloed van alcohol een ongeluk had veroorzaakt. Ze vertelde de politie daarna dat ze haar man had gedood en geprobeerd had om ook haar dochter om te brengen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.