Europees Kampioene Groenwold: Ik had de tranen in m'n ogen

JUDO - Haar ouders waren speciaal met de auto naar het Oostenrijkse Oberwart gekomen, omdat haar vader een hekel heeft aan vliegen. En dat maakte het allemaal extra bijzonder. Larissa Groenwold had de tranen in haar ogen tijdens het Wilhelmus.
Vanmiddag werd de judoka uit De Punt gehuldigd voor haar Europese titel bij de junioren.

Juichen

"Ik stond te springen en te juichen op de mat. Ik was voor de finale wel zenuwachtig, maar dat ben ik meestal wel en dat vind ik ook wel lekker. Ik was voor die laatste partij een beetje suf, je hangt de hele dag in de sporthal rond", aldus Groenwold vanuit Oostenrijk waar ze al een tijdje zit te wachten bij de dopingcontrole.

Ippon

Groenwold won in de finale met ippon van de Kroatische Matic. "Ik begon wat moeizaam aan de partij, was steeds te laat met de pakking. Maar daarna begon ik haar met m'n voeten wat te irriteren en toen zakte ze door. Toen maakte ik een wurging en had ik ook nog bijna een houdgreep. Dat was heel gek. Maar die wurging liep ook nog steeds door en toen tikte ze af."

Leidster wereldranglijst

De 20-jarige judoka was als eerste geplaatst op het Europees Kampioenschap en dus werd er ook veel van haar verwacht. Ook op de wereldranglijst gaat ze aan de leiding in de klasse tot 78 kilogram. Het wereldkampioenschap in oktober vormt de afsluiting van haar junioren periode.

Landenteam

Morgen komt Groenwold opnieuw in actie in Oostenrijk. Dan met het landenteam.