Bijzondere locomotief is hoofdrolspeler tijdens open dagen van STAR

Open dag bij Museumspoorlijn STAR (Rechten: RTV Noord)
Open dag bij Museumspoorlijn STAR (Rechten: RTV Noord)
STADSKANAAL - Fotocamera's in de aanslag en in de verte komt hij aan. Een geur van diesel vult het perron. De NS 162 is in aantocht: de hoofdrolspeler van de open dagen bij Museumspoorlijn STAR.
Dat schrijft
.

Geschiedenis

De diesellocomotief NS 162 is een echte attractie, want het heeft een bijzondere geschiedenis. In 1941 werd hij gebouwd voor het Engelse War Department. De trein werd in 1944 gebruikt bij de landing in Normandië.

Dunbevolkt

Vijf locomotieven kwamen na de oorlog in Nederland terecht en werden daar vervolgens gebruikt voor het rijden van goederentreinen op lokaalspoorwegen in dunbevolkte gebieden.

Trots

"We zijn enorm trots dat deze diesellocomotief hier voor de eerste keer is", vertelt Lars Blauw. De NS 162 is gestationeerd in Hoorn bij de gelijknamige stichting. De trein is met een vrachtwagen naar Stadskanaal gebracht en vervolgens op het spoor getakeld om tijdens de open dagen te kunnen rijden.
Ook morgen is de open dag van Museumspoorlijn STAR te bezoeken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.