Spelletjes spelen in de negentiende eeuw onder toeziend oog van een heksenbal

Jermo Tappel onder een heksenbal
De heksenbal was bedoeld om heksen weg te jagen © RTV Drenthe
Oktober Kindermaand staat in het teken van activiteiten voor kinderen: leren vloggen, drumworkshops en optreden in het circus. Honderd jaar geleden zag het vermaak voor de kleintjes er heel anders uit. Na school stapten de kinderen in Orvelte op hun stelten of speelden ze een spelletje 'Mensch erger je niet' voordat ze de bedstee in rolden.
De monumentale boerderij het Ottenshoes laat zien hoe het leven van de familie Ottens er halverwege de negentiende eeuw uitzag. Jermo Tappel van Stichting Het Drentse Landschap leidt ons rond.

Samen

"De familie Ottens was een grote, rijke familie met veel kinderen", vertelt Tappel. "Ze leefden met z'n allen in de woonkeuken. Niet alleen vader, moeder en de kinderen maar ook opa en oma woonden vaak bij het gezin in. En zelfs de dienstmeid en de knecht woonden hier rondom het gasfornuis waar het lekker warm was."

Spelletjes

In die tijd was elektrische verlichting nog niet gangbaar. "Je verzamelde rondom de tafel onder de olielamp en vaak speelde je daar spelletjes zoals met een lei en griffel waarmee je heerlijk kon tekenen of je speelde Mensch erger je niet", aldus Tappel.
Jermo Tappel achter het Ottenshoes met stelten
Jermo Tappel met stelten © RTV Drenthe

Stelten

De ruimte achter het huis werd door de boer gebruikt maar de kinderen konden er ook heerlijk spelen. Steltlopen was zo'n buitenactiviteit. De stelten zijn meestal tussen de een en vier meter hoog en werden oorspronkelijk gebruikt om door ondergelopen land te waden of om op geringe hoogte te werken.

Slapen

Na een drukke dag doken de kinderen de bedstee in. "Ze sliep op stro en hout, om en om en vaak met wel vier kinderen in één zo'n kleine bedstee", vertelt Tappel. "Languit liggen ging niet, dus ze zaten een beetje rechtop want ze dachten dat ze dood gingen als ze gingen liggen." De lade onder de bedstee was gereserveerd voor de allerkleinsten. "De pasgeboren baby werd hieronder geschoven. Daar komt de uitdrukking 'het ondergeschoven kind' vandaan."
Bekijk hieronder de video over het huis in Orvelte waar Tappel ons een rondleiding geeft:
Spelletjes spelen onder een heksenbal

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl