Kringloopboer Tepper heeft oplossing voor stikstofprobleem: de natuurbuurderij

Maurits Tepper protesteert niet
Maurits Tepper wil het stikstofprobleem oplossen door in te zetten op meer kringloopboeren © RTV Drenthe / Ineke Kemper
Als vijftien procent van de Nederlandse landbouwers een natuurbuurderij begint, dan is het stikstofprobleem opgelost. Daar gelooft kringloopboer Maurits Tepper uit Leutingewolde in. Samen met veertien andere kringloopboeren heeft hij een plan hiervoor ingediend bij de provincie Drenthe, het ministerie van Landbouw en stikstofbemiddelaar Johan Remkes.
Zijn eigen blaarkoppenboerderij Eytemaheert in Leutingewolde is in feite al een Natuurbuurderij. En net als Tepper zijn er in de rest van Nederland dus nog veertien agrariërs die kringloopboeren. Met z'n vijftienen hebben ze nu de koppen bij elkaar gestoken, meldt RTV Noord. "Kringloopboeren werkt gewoon", aldus Tepper.

Ideale toekomstplaatje

"Ons bedrijfssysteem is nog redelijk uniek", legt hij uit, "met een gesloten bedrijfskringloop. Dat wil zeggen dat wij boeren zonder kunstmest en zonder krachtvoer. Eigenlijk het ideale toekomstplaatje van de landbouw zoals menigeen dat graag ziet."
Maar volgens de landbouwsector is die wijze van boeren niet mogelijk, omdat het minder productie zou opleveren en er dan geld bij moet. Het zou niet levensvatbaar zijn. Maar dat vindt Tepper onzin. "Alle vijftien kringloopboeren zeggen dat het perfect werkt. En het kan gewoon. Alleen de omschakeling ernaartoe is heel ingewikkeld. Dat snappen we ook best, want de financiële druk op een boerenbedrijf is niet mals, door de financiering bij de bank en de hoge grondprijzen.'

'Waardeer landbouwgrond af'

Tepper en zijn vijftien collega's staken daarom de koppen bij elkaar. Met als centrale vraag: hoe maken we dit nou toegankelijk voor een grotere groep boeren. Want, vindt Tepper, de boer moet wel gewoon boer blijven. Dus hoe kunnen we dit nou faciliteren?
Tepper: "Bij Johan Remkes hebben we vorige week vrijdag voorgesteld om de landbouwgrond af te waarderen. Als een boer tegen een Natura 2000-gebied aanzit, herwaardeer zijn grond dan met vijftig procent en betaal die boer daar gewoon voor. Vervolgens moet ook de Rabobank meewerken en niet met rare boeteclausules komen omdat die boer te vroeg aflost."
Op het moment dat die boer z'n schulden heeft afgelost, kan hij gaan kringloopboeren, meent de Drentse boer. "Voordeel daarvan is dat-ie meteen verlost is van allerlei beteugelingen. Want die zijn er dan niet meer. Immers: als je geen meststoffen van buitenaf in die koeien stopt, heb je je eigen kringloop."
De koeien van Tepper zelf krijgen ook alleen maar maar gras. "Daar zijn koeien voor, om gras om te zetten naar een hoogwaardig voedselproduct. Vlees en melk. Daar is niks meer voor nodig. Ja, als je er wat maïs of brokjes bij doet, dan komt er nóg meer melk uit. Doen wij niet. Wij houden het bij gras. En dat levert ons 5200 liter hoogwaardige melk op met een hoge voedingswaarde."
Maurits Tepper op de Eytemaheert.
Maurits Tepper tussen zijn blaarkoppen op de Eytemaheert © RTV Drenthe/Robin van Gammeren

Niet alleen maar duurzame boeren creëren

Het plan van Tepper en de andere kringloopboeren is niet bedoeld om alleen maar duurzame boeren te creëren. "Maar je geeft hiermee ook ruimte aan boeren die hier nog niet aan toe zijn, of die dit misschien helemaal niet willen. Toch kun je in een bepaald gebied hierdoor met elkaar het probleem oplossen."

Stikstofprobleem opgelost

De inwoner van Leutingewolde acht het reëel dat vijftien procent van de Nederlandse agrariërs aan het kringloopboeren te krijgen is. "Lukt dat, dan is het stikstofprobleem opgelost", zegt hij.
Bij het ministerie van Landbouw is het plan enthousiast ontvangen, zegt Tepper, net als bij de provincie Drenthe. "En Remkes reageerde ook enthousiast. Men ziet gewoon dat het mogelijkheden biedt."
Is de groep kringloopboeren groot genoeg, dan biedt dat ook weer mogelijkheden bij supermarkten, weet Tepper. "Met vijftien boeren in het land pak je natuurlijk geen markaandeel. Maar met vijftien procent wél. Als de groep maar groot genoeg is, pak je ook een verdienmodel."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.