Lezen en schrijven voor iedereen

“Wil je dit formulier even voor me controleren? Ik heb m'n bril niet bij me...Wil jij voor mij een boodschapje halen?... Schrijf even een kort briefje voor me... Help me even bij het kopen van een treinkaartje uit de automaat...”

Een doodgewone vraag, maar er kan ook iets aan de hand zijn. Misschien kan de vragensteller/ster niet goed lezen en schrijven.

In Drenthe hebben zo'n 50-duizend mensen moeite met lezen en schrijven. Als het gaat om mensen die niet kunnen lezen en schrijven dan is er sprake van analfabetisme. We spreken over laaggeletterdheid als mensen te veel moeite hebben met lezen en schrijven om voldoende te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

RTV Drenthe is mediapartner van de Drentse bibliotheken om analfabetisme en laaggeletterdheid uit onze provincie te verbannen. Want iedereen moet kunnen lezen en schrijven.

Ruim tachtig partijen zetten zich in voor een geletterd Drenthe

Een groot aantal instanties heeft de handen ineengeslagen om laaggeletterdheid aan te pakken. Dat zijn onder meer de gemeente Aa en Hunze, provincie Drenthe, gemeente Assen, gemeente Tynaarlo, gemeente Hoogeveen, bibliotheek Assen, Woonzorg Espria, De Trans, Zontaclub Drenthe, ROC Drenthe College, Alfa-College, Adecco, Dagnall Talen Instituut, VNO-NCW Noord en ISD/Werkplein Baanzicht.

Dit heeft inmiddels geleid tot de oprichting van het Bondgenootschap voor Geletterdheid in Drenthe. Alle bibliotheken in Drenthe en Biblionet Drenthe sluiten zich aan bij het Bondgenootschap. Kijk hier voor een totaaloverzicht van de bondgenoten (pagina opent in een nieuw venster).

Taalhuizen

Alle Drentse gemeenten hebben een Taalhuis. Daar kun je terecht voor hulp om beter te leren lezen en schrijven. Vraag er naar in je gemeente!

Webadressen over laaggeletterdheid

Onderstaande websites openen in een nieuw tabblad.

https://trendbureaudrenthe.nl/...

www.lezenenschrijven.nl

www.taalhuis.nl

Bron: Stichting lezen en schrijven