De geschiedenis van RTV Drenthe

RTV Drenthe is de regionale omroep van de provincie Drenthe. Hieronder zetten we een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de omroep op een rijtje.

April 1945

April 1945

De twee Groninger studenten Jan Posthumus en Gijs Stappershoef overtuigen het militair gezag in Groningen van de noodzaak om met radio-uitzendingen te beginnen. Na de oorlog was er een grote behoefte aan informatie, maar Radio Herrijzend Nederland was in het Noorden van het land slecht te ontvangen. De roep om een eigen zender in Noord-Nederland werd steeds groter.

Januari 1946

Januari 1946

Op 19 januari 1946 was de eerste uitzending van de Regionale Omroep Noord (RON) voor Drenthe, Groningen en Friesland. De zendtijd werd verdeeld. De Drentse zendtijd bestonden uit twee keer een kwartier in de maand.

1947

1947

De RON treedt toe tot de NRU, de Nederlandse Radio Unie (voorloper van de NOS). RONO De provincie Overijssel sluit zich aan bij de RON, de naam verandert in RONO, de Regionale Omroep Noord en Oost. Met vier provincies op één radiozender.

1965

1965

Ook de provincie Gelderland sluit zich aan. De noordelijke regionale omroep omvatte toen qua uitzendgebied de helft van Nederlands grondgebied. De verschillende regio’s hadden binnen de RONO hun eigen uitzendingen. Dit heeft geduurd tot 1977. Toen werd de RONO gesplitst in Radio Drenthe, Radio Noord, Radio Fryslân en Radio Oost voor Overijssel en Gelderland.

Eigen omroep

De behoefte aan schaalverkleining bleef bestaan, Drenthe bleef zich hard maken voor een eigen omroep. Naast verschillende culturele organisaties wilde ook het provinciaal bestuur, onder leiding van gedeputeerde Jan Hollenbeek Brouwer een eigen Drentse omroep. Op 1 januari 1989 kreeg de provincie Drenthe een eigen omroep: Radio Drenthe. Eind dat jaar telde Nederland 13 regionale omroepen.

Op 1 juni 1989 wordt de nieuwe studio aan de Beilerstraat in Assen in gebruik genomen. Een team van 20 journalisten en programmamakers maken drie uur radio per dag. Vanaf 1992 wordt er ook radioreclame uitgezonden en komt er geld beschikbaar om meer uren uit te zenden. Radio Drenthe is al snel de best beluisterde zender van de provincie en zoekt naar mogelijkheden om op regionale schaal televisie te maken.

TV Drenthe

Op 3 april 1995 wordt vanuit de studio aan het Van der Feltzpark in Assen de eerste uitzending op TV Drenthe uitgezonden. Van maandag t/m vrijdag wordt er drie kwartier per dag uitgezonden. In 1996 wordt het aanbod uitgebreid met Tekst TV. Vanaf dat moment is TV Drenthe 24 uur in de lucht. In 1997 wordt de domeinnaam rtvdrenthe.nl geregistreerd.

Beilerstraat 30

Eind 2004 verhuizen Radio en TV Drenthe samen naar het huidige studiocomplex aan de Beilerstraat 30 in Assen. Later wordt het aanbod uitgebreid met online nieuws en social media.

Online meer dan 8 miljoen bezoeken

Nog steeds is RTV Drenthe de nieuwsportal van Drenthe. De website, app en social media nemen een steeds grotere rol in. Met meer dan 8 miljoen online bezoeken per maand is RTV Drenthe een grote speler in Drenthe. Intussen is ons motto ‘online first’. Want ons publiek bevindt zich steeds meer online; om nieuws te lezen, kijken of horen of om naar onze podcasts te luisteren.