Drenthe Toen 12.15-13.00

Drenthe Toen 7 november 2021 12:15 - 13:00

Een pandemie uit het verleden: de pest in de middeleeuwen. Kunnen we daar iets van leren? Dr. Janna Coomans is expert op dit gebied. Op 17 november geeft ze in Anloo de Magnuslezing. Een Engelandvaarder 'die eruitzag als een filmster', Louis van Coevorden. Dirkje Mulder schreef een boek over deze bijzondere verzetsman.

Drenthe Toen

1 oktober 13:00 - 14:00 Met de mannen van Erfgoedvereniging Heemschut bezoeken we Coevorden, en in Nieuw-Dordrecht de Museum Collectie Jans Brands. Uit de verzameling van Jans Brands halen we vanmiddag een voorwerp uit koloniale tijden tevoorschijn, een zogeheten Congo-kruis. Een fors stuk brons, dat een grote geldwaarde vertegenwoordigde. Verder deel 3 van de serie over Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. En Aaldert Oosterhuis voor uit oude kranten in Old Neis.

Drenthe Toen

1 oktober 12:15 - 13:00 Culinair historicus Carolina Verhoeven vertelt over 'Kunst, kitsch en koffie', op zondag 21 oktober in Haulerwijk. Verder deel 4 van de serie De Opgejaagden. Vele tientallen naoorlogse jaren was het niet bekend waar het tweede onderduikershol van de joden in het Valtherbos zich bevond. Johan Withaar beet zich vast in dit vraagstuk en kwam uiteindelijk met het antwoord. En op deze eerste dag van de maand oktober, de Maand van de Geschiedenis, gaan we even buurten bij het Drents Archief in Assen.

Drenthe Toen

24 september 13:00 - 14:00 Het onkruid-brandende boertje van Vincent van Gogh is te zien in het Drents Museum. In onze vierdelige radio- en podcastserie gaan we terug naar van Goghs verblijf in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. In Nieuw Dordrecht, in de Museum Collectie Brands zijn we eindelijk aangekomen in het rariteitenkabinet. Verder deel 3 van De Opgejaagden, een verslag van het onderzoek van Emmenaar Johan Withaar naar het onderduikershol in het Valtherbos. Ook dat boek mogen we verloten.

Drenthe Toen

24 september 12:15 - 13:00 Hij wilde niet, maar hij moest. In dienst. Smildeger Cees van der Velde moest opkomen in 1983, en schreef er een boek over: Appèl jongelui. Het is overigens nooit wat geworden, tussen Cees en Defensie. Het boek mogen we verloten. En met erfgoedvereniging Heemschut bezoeken we Coevorden. Juweeltjes én jammerklachten te over.