Drenthe Toen 13.00-14.00

Drenthe Toen 23 januari 2022 13:00 - 14:00

We gaan weer op pad in het 'goddeloze' Klazienaveen, waar dominee Willem de Weerd zich destijds zendeling in eigen land voelde. Aandacht voor de Koude Oorlog in Drenthe, naar aanleiding van de serie Darp, op TV Drenthe. Henk Luning vertelt over de das en Aaldert Oosterhuis slaat er de oude kranten op na over oude (en nieuwe) aardappels.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

22 januari 13:00 - 14:00 Met onze bevlogen deskundigen van Heemschut Drenthe komen we deze week terecht in Diever. In de Pancratiuskerk. Alleen al wat de akoestiek aangaat een monument, als we kerkrentmeester Jaap Ruiter mogen geloven. Stond er ooit een slot in Angelslo? Johan Withaar zoekt het uit. Het boek 'Wat komt er van dit schrift terecht? Oorlogsherinneringen van een Joodse Asser jongen' wordt besproken door Jos Arends en Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

22 januari 12:15 - 13:00 'De Nederlanden, het lege land 1800-1850' is een prachtig boek, geschreven door professor Auke van der Woud. Hoe zagen landschap en steden er in de vroege 19e eeuw uit, en hoe veranderde dat? Aandacht voor de Dag van de Drentse Geschiedenis, zaterdag 28 januari in het Drents Archief in Assen. En 'De historische wateratlas NL, de drijvende kracht van Nederland', weer een nieuw boek van de kaartmannetjes Brood en Berendse. Ze maken de rol die het water hier speelt via oud kaartmateriaal inzichtelijk.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

15 januari 13:00 - 14:00 Het commentaar van onze Heemschutters over de gerestaureerde Havezate Oldengaerde was een grote juichkreet. Een eindje verderop in Dwingeloo gaat het echter mis...  'De historische wateratlas NL, de drijvende kracht van Nederland' is een nieuw boek van 'kaartmannetjes' Brood en Berendse. Uit de Museumcollectie Jans Brands staan vandaag spaarvarkens centraal en Aaldert sluit af met Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

15 januari 12:15 - 13:00 Bijzonder nieuws over verzetsman Thie Brouwer en zijn familieleden Jantje, Aaltje en Watsina Brouwer. Onderzoeker Jan Willem van de Kolk licht een en ander toe. En: stond er in Angelslo ooit een slot? Johan Withaar keert de onderste steen boven.