Drenthe Toen 15.00-16.00

Drenthe Toen 3 februari 2019 15:00 - 16:00

De eerste aflevering van Radio Westerbork van 2019 gaat over vernietigingskamp Auschwitz. Aanleiding is de expositie Westerbork-Auschwitz (nog tot met 5 mei 2019 in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork te zien). Vanuit kamp Westerbork vertrokken vanaf 15 juli 1942 treinen met duizenden Joden naar Auschwitz. De meesten van hen keerden nooit terug. Bij presentator Sophie Timmer schuiven deze keer twee familieleden van Auschwitz-gevangenen aan. Conservator Guido Abuys zal vertellen over het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau en over de expositie. De column komt van de hand van de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Muziek is er van studenten van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. We beginnen om drie uur onder de overkapping van de commandantswoning, de ruimte is niet verwarmd. Wij raden u aan warm gekleed te komen. Ook liggen er dekentjes klaar om u warm te houden. Bussen om u naar de lokatie te brengen vertrekken op gezette tijden vanaf de parkeerplaats van het museum.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

29 januari 13:00 - 14:00 Professor Auke van der Woud schreef veel boeken, waarvan zijn meest recente: 'De Nederlanden. Het lege land 1800-1850' is. In de vroege 19e eeuw draaide het in Drenthe veel om eigenbelang. Dat moest ook wel want Den Haag keek nauwelijks naar het noorden om. Met Bond Heemschut bezoeken we de Pancratiuskerk in Diever, Paul Brood vertelt over de wateratlas NL en Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

29 januari 12:15 - 13:00 Veenmummies en veenskeletten, bewaard gebleven in het hoogveen dat ooit grote delen van Europa bedekte. Hiermee vertelt dat hoogveen een geschiedenis en verhalen over mens, geweld en geloof. Er is een groot onderzoek geweest en Dr. Roy van Beek van de Universiteit Wageningen, een van de betrokken onderzoekers, vertelt wat de belangrijkste uitkomsten zijn. Stond er ooit een slot in Angelslo? De zoektocht gaat door, met onderzoeker Johan Withaar en Henk Luning vertelt over het bezoek van twee koninginnen aan Assen, in 1895.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

22 januari 13:00 - 14:00 Met onze bevlogen deskundigen van Heemschut Drenthe komen we deze week terecht in Diever. In de Pancratiuskerk. Alleen al wat de akoestiek aangaat een monument, als we kerkrentmeester Jaap Ruiter mogen geloven. Stond er ooit een slot in Angelslo? Johan Withaar zoekt het uit. Het boek 'Wat komt er van dit schrift terecht? Oorlogsherinneringen van een Joodse Asser jongen' wordt besproken door Jos Arends en Aaldert Oosterhuis sluit af met Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

22 januari 12:15 - 13:00 'De Nederlanden, het lege land 1800-1850' is een prachtig boek, geschreven door professor Auke van der Woud. Hoe zagen landschap en steden er in de vroege 19e eeuw uit, en hoe veranderde dat? Aandacht voor de Dag van de Drentse Geschiedenis, zaterdag 28 januari in het Drents Archief in Assen. En 'De historische wateratlas NL, de drijvende kracht van Nederland', weer een nieuw boek van de kaartmannetjes Brood en Berendse. Ze maken de rol die het water hier speelt via oud kaartmateriaal inzichtelijk.