Drenthe Toen

Drenthe Toen 19 maart 2017 14:00 - 15:00

7,8 en 9 april barst Zuidlaren van de activiteiten tijdens het Bevrijdingsfestival Amherst 2017. John Danker en Dennis Meijering vertellen hoe een en ander nu al op positieve manier 'uit de hand loopt', en u bent allemaal uitgenodigd. Uit het Radio Drenthe-archief hebben we een bijdrage uit 1977, over een sport die beoefend werd zonder enige lichamelijke inspanning en met een biertje om 11.00 uur: hanenkraaiwedstrijden. Verder het dorp van Henk Bult, of beter, de dorpen van Henk Bult: De Wijk en Ruinerwold. En Clemens van den Brink vertelt saillante verhalen over uiteenlopende gevangenen in Veenhuizen, met de nadruk op zijn persoonlijke favoriet: de bad guys.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 13:00 - 14:00 Rijksarchivaris Jos Arends las voor ons het boek ‘Het huisgeld en de penningen van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijksgestichten, 1821-1871', van Wiebe Nijlunsing. We verloten er eentje! Verder mooie oude radio uit het RONO-archief en de voorlopig laatste aflevering van de serie met Emmen-kenner Johan Withaar, over Emmermeer. Aaldert leest historische kranten in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 12:15 - 13:00 In de vierdelige serie over de zes kinderen uit het gezin Postma uit Emmen staan we vanmiddag stil bij twee zonen en de enige dochter: Frouwkje. Verder een oproep om nominaties in te sturen voor de komende DHV-prijs. De prijs van de Drentse Historische Vereniging voor wie zich bezighoudt met geschiedenis en Drenthe. Bond Heemschut bevindt zich vanmiddag in een reusachtig natuurgebied in Zuidwest-Drenthe.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 13:00 - 14:00 Voor de Tweede Wereldoorlog had je in Emmen een familie die een hotel runde, de familie Postma. Er waren zes kinderen Postma, en tijdens de oorlog kozen ze elk hun eigen, uiteenlopend pad. Van de NSB tot het verzet tot een vlucht naar Zuid-Amerika. Met de mensen van Bond Heemschut vinden we bij de Clemenskerk in Havelte gietijzeren duivelsroosters, Johan Withaar vertelt over de geschiedenis van Emmermeer en Aaldert buigt zich andermaal over 'het liefdesleven van de indianen' in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 12:15 - 13:00 Varken op de ladder? Culinair historicus Carolina Verhoeven doet uit de doeken wat novembermaand-slachtmaand vroeger behelsde. En in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht buigen we ons vanmiddag over een voorwerp dat te maken heeft met een enorm veelzijdig kunstenaar uit Gieterveen, die met zijn kunst niet graag naar buiten trad en daarom relatief onbekend bleef: Jan Dekkers.