Drenthe Toen

Drenthe Toen 4 april 2021 13:00 - 14:00

Drenthe Toen is het radioprogramma over de geschiedenis van Drenthe. Van hunebedden tot havezaten. Presentatie: Sophie Timmer. Voor wie geen genoeg kan krijgen van voorouderonderzoek: deel 13 van Archief voor Dummies staat klaar, waarin we zoeken we in de archieven van de arrondissementsrechtbank. Dikke Verhalen gaat over de dikke verhalen van de dorpskappers in Borger en we eindigen met een jeugdherinnering van Wiebe Kruijer.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 13:00 - 14:00 De Museum Collectie Brands heeft in haar collectie een bijzondere verzameling: 'schilderijtjes' gemaakt van mensenhaar. Onze vaste boekenrecensent Jos Arends bespreekt 'Valsheid in gesteente' en uit het RONO-radio-archief hebben we weer wat moois opgeduikeld, een gesprek over de hit 'Als het gras twee kontjes hoog is' en het Corso in Eelde anno 1981. Aaldert Oosterhuis sluit de week af met 'Old Neis'.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

25 september 12:15 - 13:00 Sienus Nijborg uit Wildervank schreef: 'Gerhardus Dieters en de radicalisering van de NSB. Boerenbeweging en nationaalsocialisme in de Drentse gemeente Anloo'. Het boek komt opnieuw uit, we gingen bij deze oud-Annenaar op de koffie. Met de mensen van Heemschut Drenthe wandelen we door Kolderveen, een mooie wereld.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

11 september 13:00 - 14:00 In de Museum Collectie Brands deze week stille getuigen van een belasting die niet meer bestaat: de fietsbelasting, destijds volop ontdoken. Aandacht voor 200 jaar modegeschiedenis in de Veenkoloniën: werkelijk prachtige kleding zien we daar: kleurig, wuft en zelfs frivool! Een pareltje uit het radio-archief en Old Neis met Aaldert Oosterhuis. Presentatie: Sophie Timmer.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

11 september 12:15 - 13:00 Frans Melein (87) uit Bovensmilde kwam als negenjarige jongen in 1944 naar Smilde, via een kindertransport vanuit Utrecht. Frans moest naar de boeren. Maar van Drenthe had hij nog nooit gehoord. Juweeltjes en jammerklachten speelt zich af in Kolderveen en ziet daar prachtige zaken.