Drenthe Toen 15.00-16.00

Drenthe Toen 10 maart 2019 20:00 - 21:00

Wie heeft er nog een echte bedstee in de boerderij? Kunsthistoricus Ineke den Hollander komt graag langs. Den Hollander houdt zich bezig met de geschiedenis van het Nederlandse interieur, ook dat van boerderijen. Hoe ontwikkelde de boerderij zich hier in de omgeving van 'los hoes' tot de (bedrijfs-) woning die het later werd? Verder Henk Luning over de stropersbond, ooit opgericht om stropers die tegen de lamp liepen en een boete kregen schadeloos te stellen. In het Drents Archief draait deze maand de themafilm 'Vrouwen achter de camera', een ode aan talentvolle vrouwelijke amateurfilmers uit Noord-Nederland.

Drenthe Toen

24 september 13:00 - 14:00 Het onkruid-brandende boertje van Vincent van Gogh is te zien in het Drents Museum. In onze vierdelige radio- en podcastserie gaan we terug naar van Goghs verblijf in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. In Nieuw Dordrecht, in de Museum Collectie Brands zijn we eindelijk aangekomen in het rariteitenkabinet. Verder deel 3 van De Opgejaagden, een verslag van het onderzoek van Emmenaar Johan Withaar naar het onderduikershol in het Valtherbos. Ook dat boek mogen we verloten.

Drenthe Toen

24 september 12:15 - 13:00 Hij wilde niet, maar hij moest. In dienst. Smildeger Cees van der Velde moest opkomen in 1983, en schreef er een boek over: Appèl jongelui. Het is overigens nooit wat geworden, tussen Cees en Defensie. Het boek mogen we verloten. En met erfgoedvereniging Heemschut bezoeken we Coevorden. Juweeltjes én jammerklachten te over.

Drenthe Toen

17 september 13:00 - 14:00 Met de deskundigen van Bond Heemschut verkennen we het centrum van Coevorden, waar voor de Heemschutters weer lekker veel valt te mopperen. Voorzitter Frans Schouten ziet wat het winkelend publiek niet ziet. Wie knipkunst zegt, zegt Leever uit Westerbork. In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is onder meer zijn werk nu te zien in de tentoonstelling 'Geknipt voor het leven'.  In Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht zit conservator Marianne Bakker weer klaar met een miniscuul voorwerp en Aaldert Oosterhuis sluit af met Old neis.

Drenthe Toen

17 september 12:15 - 13:00 Ook Drenthe Toen ontkomt niet aan 'Van Gogh in Drenthe', met veel plezier overigens. Op 11 september 1883 arriveert hij hier en verblijft vervolgens drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en een dagje in Zweeloo. De komende weken volgen we zijn route, letterlijk aan de hand van geschiedenisfanaat en Van Gogh-kenner Bert Finke.  Johan Withaar uit Emmen deed er jaren over om alle verwikkelingen rondom het onderduikershol in het Valtherbos uit de schaduw te halen. Vanmiddag deel 2 van de zevendelige radio- en podcastserie: De Opgejaagden.