Drenthe Toen

Drenthe Toen 19 november 2017 14:00 - 15:00

Ze was misschien wel de bekendste inwoonster van Gasselte: WemeltjeKruit, ooit een markante verschijning in de streek. Met een zware koffer voorop reed ze op de bestelfiets de dorpen op de hondsrug af, waar ze van deur tot deur haar negotie verkocht. Haar kleindochter, Femke Borcheld, is een zoektocht naar haar grootmoeder begonnen. Sophie Timmer ontvangt haar in de studio. Aandacht voor een een verzekeringsagent die vioolbouwer werd, Evert Reitsma. Binnenkort muzikale voorstellingen over hem in Assen en Veenhuizen. En een reportage over de Wolfskinder, kinderen die op de vlucht in de Tweede Wereldoorlog zoek raakten. Claudia Heinermann geeft hier komende week een lezing over in het noorden. Lydia Tuijnman sprak met haar. Aaldert Oosterhuis neemt oude kranten door en het Hunebedcentrum schuift aan met nieuws over haar activiteiten.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

Vandaag 13:00 - 14:00 Rijksarchivaris Jos Arends las voor ons het boek ‘Het huisgeld en de penningen van de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijksgestichten, 1821-1871', van Wiebe Nijlunsing. We verloten er eentje! Verder mooie oude radio uit het RONO-archief en de voorlopig laatste aflevering van de serie met Emmen-kenner Johan Withaar, over Emmermeer. Aaldert leest historische kranten in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

Vandaag 12:15 - 13:00 In de vierdelige serie over de zes kinderen uit het gezin Postma uit Emmen staan we vanmiddag stil bij twee zonen en de enige dochter: Frouwkje. Verder een oproep om nominaties in te sturen voor de komende DHV-prijs. De prijs van de Drentse Historische Vereniging voor wie zich bezighoudt met geschiedenis en Drenthe. Bond Heemschut bevindt zich vanmiddag in een reusachtig natuurgebied in Zuidwest-Drenthe.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 13:00 - 14:00 Voor de Tweede Wereldoorlog had je in Emmen een familie die een hotel runde, de familie Postma. Er waren zes kinderen Postma, en tijdens de oorlog kozen ze elk hun eigen, uiteenlopend pad. Van de NSB tot het verzet tot een vlucht naar Zuid-Amerika. Met de mensen van Bond Heemschut vinden we bij de Clemenskerk in Havelte gietijzeren duivelsroosters, Johan Withaar vertelt over de geschiedenis van Emmermeer en Aaldert buigt zich andermaal over 'het liefdesleven van de indianen' in Old Neis.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

20 november 12:15 - 13:00 Varken op de ladder? Culinair historicus Carolina Verhoeven doet uit de doeken wat novembermaand-slachtmaand vroeger behelsde. En in Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht buigen we ons vanmiddag over een voorwerp dat te maken heeft met een enorm veelzijdig kunstenaar uit Gieterveen, die met zijn kunst niet graag naar buiten trad en daarom relatief onbekend bleef: Jan Dekkers.