Drenthe Toen

Drenthe Toen 7 mei 2017 14:00 - 15:00

Ger Achterhof is voorzitter van de Stichting Indië-monument Zuidoost-Drenthe. Op 17 mei wordt daar voor de 25e keer de herdenking gehouden, een jubileum. De 88-jarige Achterhof, zelf Indië-Veteraan, maakt zich al jaren sterk voor het monument.Vanmiddag is hij te gast in Drenthe Toen. Ook gaan we terug naar 1950. Unieke geluidsopnamen doen verslag van het Koninklijk Bezoek van dat jaar. Koningin Juliana en prins Bernhard bezochten een groot deel van de provincie Drenthe. In Veendam ligt de historische vlag die overhandigd werd door schipper Hazewinkel aan grootindustrieel Willem Albert Scholten, net na de ontsluiting van het Klazienaveen door een kanaal. En Nadine Lemmers eindigt de uitzending met een boordevolle agenda voor bezoekers van het Hunebedcentrum in Borger.

Drenthe Toen

14 april 13:00 - 14:00 Met de deskundigen van Bond Heemschut bezoeken we vandaag voor de eerste keer het gebied rond Wateren, waar we onder meer horen over een moord met rattengif. Rense Schuurmans neemt ons op het terrein van Dennenoord in Zuidlaren mee naar de oorlogsjaren, en de krankzinnige toestand tussen patiënten, verzorgers, de bezetter en het verzet. Mister Ruilverkaveling Bernhard Hanskamp vertelt over een eeuw ruilverkavelen in Drenthe en Aaldert Oosterhuis verzorgt het oude nieuws.

Drenthe Toen

14 april 12:15 - 13:00 De komende weken lopen we vooruit op het aanstaande Koningsbezoek. In samenwerking met het Drents Archief gaat programmamaker Lydia Tuijnman aan de slag met dat Koninklijk bezoek, maar dan dat van een eeuw eerder. We duiken in de archieven en komen allerlei moois tegen.

Drenthe Toen

7 april 13:00 - 14:00 Voor het laatste deel van de serie over het werk van beeldhouwer Hendrik ter Heegen, wiens werk ook in Drentse kerken te zien is, zijn we vandaag in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Met onze gids Rense Schuurmans lopen we verder door het kleine erfgoedmuseum op het terrein van Dennenoord. Daar leren we meer over behandelmethoden, ook sommige die nu niet meer gebruikt worden. Aaldert verzorgt zoals iedere week het oude nieuws.

Drenthe Toen

7 april 12:15 - 13:00 13 april: op de dag dat Anloo en omgeving de bevrijding herdenken brengt het Verhalen Cabinet in de Magnuskerk de voorstelling: ' In de illusie', over joodse artiesten van voor de oorlog. George Tokaya is een van de spelers en vandaag onze studiogast. We praten onder meer over Ben Ali Libi en het vak van goochelaar. In de nieuwe serie 'Drenthe op de schop' brengen we een eeuw Drentse ruilverkavelingen in beeld met planoloog Bernhard Hanskamp.