Drenthe Toen

Drenthe Toen 7 mei 2017 14:00 - 15:00

Ger Achterhof is voorzitter van de Stichting Indië-monument Zuidoost-Drenthe. Op 17 mei wordt daar voor de 25e keer de herdenking gehouden, een jubileum. De 88-jarige Achterhof, zelf Indië-Veteraan, maakt zich al jaren sterk voor het monument.Vanmiddag is hij te gast in Drenthe Toen. Ook gaan we terug naar 1950. Unieke geluidsopnamen doen verslag van het Koninklijk Bezoek van dat jaar. Koningin Juliana en prins Bernhard bezochten een groot deel van de provincie Drenthe. In Veendam ligt de historische vlag die overhandigd werd door schipper Hazewinkel aan grootindustrieel Willem Albert Scholten, net na de ontsluiting van het Klazienaveen door een kanaal. En Nadine Lemmers eindigt de uitzending met een boordevolle agenda voor bezoekers van het Hunebedcentrum in Borger.

Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 13:00 - 14:00 We bezoeken een tentoonstelling over Drentse klederdracht in Emmen. De Drent hield van zwart! Juweeltjes en Jammerklachten buigt zich over Harm Smeenge in Meppel, en diezelfde Smeenge komen we tegen in de Museum Collectie Brands, of althans: zijn kostuum en zijn steek. Aaldert Oosterhuis behandelt het oude nieuws.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

Gisteren 12:15 - 13:00 In deel 3 van de podcast- en radioserie over verzetsvrouw Annie Post-Salomons horen we schrijver Hans Suijs over de kracht van de gevangengenomen vrouwen onderling. In januari 1945 staakten ze als reactie op de schaarste aan eten in het Duitse kamp waar ze zaten. En Peelo: Een gehucht net buiten Assen, opgeslokt door Assen. Boerderijen, een café en een ijsbaan. Wat rest zijn herinneringen en binnenkort een boek.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

8 mei 13:00 - 14:00 Onze vaste boekenrecensent Jos Arends bespreekt 'Gedwongen Reis. Mijn vader dominee S. Metiarij' door Mellie Metiarij. We mogen een exemplaar verloten. Onze wekelijkse wandelingen met Erfgoedvereniging Bond Heemschut leiden ons vanmiddag door de Stationsstraat in Meppel. In de Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht bekijken we twee grafstenen en Aaldert Oosterhuis bespreekt het oude nieuws.
Drenthe Toen

Drenthe Toen

8 mei 12:15 - 13:00 Deel 2 van de podcast- en radioserie die Lydia Tuijnman maakte over Annie Post-Salomons. Het verhaal van haar echtgenoot, verzetsman Johannes Post, is vaak verteld. Maar wat Annie Post-Salomons meemaakte bleef tot nog toe onderbelicht. RONO-radio over moederdag in 1968 en Henk Luning over hanengevechten in Drenthe.